Nieuwe DVD Gert Romijn over de rivier

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Meer dan eens speelde Gert Romijn met de gedachte om een film over de rivier te maken. De Hardinxvelder heeft zijn plan nu ten uitvoer gebracht.

Zijn nieuwste productie begint met zwart-wit beelden van de drijverschuit die verscholen ligt in een kreek langs de rivier en gaat vervolgens over naar de hedendaagse speedboot waar nu mee gevaren wordt. Romijn: ,,De film is een mengeling van oud en nieuw. Neem de vorige generatie. Zittend op de bankjes, kijkend naar een rivier die er toen heel anders uitzag dan nu. Prachtig zijn ook de bewerkte foto's van een dichtgevroren Merwede waar ijsbrekers in actie zijn die dit natuurgeweld proberen te breken. Fascinerend zijn ook de beelden in een hevige storm. De ruitenwissers in de stuurhut van het veerpontje kunnen het amper aan. Dit wordt historisch materiaal want vanaf 1 april stopt deze veerdienst en moeten wij dit vertrouwde beeld missen.

Uiteraard heeft de Hardinxvelder verschillende tewaterlatingen vastgelegd en vanuit diverse standpunten gefilmd: vanaf de wal, vanuit de loods en vanaf het water. Sprak Gert eerder al over historische beelden, dan geld dit zeker voor de tewaterlating bij IHC Merwede in oktober van dit jaar. De werf gaat in de mottenballen, zoals door Het Kompas al eerder is bericht.

De film krijgt een meerwaarde door de passende muziek die Ro, de broer van Gert, heeft geschreven. In de film zegt Gert niet in mineur te willen eindigen (Pontje en Merwede), daarom zijn de laatste beelden ook weer van de drijverschuit. ,,Eens per jaar is de teer- en lijnolierace. Dan herleven de oude tijden op de Merwede. Ook van dit evenement staan sfeervolle beelden op de DVD."

De DVD is verkrijgbaar bij Romijn Wonen De Buurt 12, Boven-Hardinxveld. Voor vragen: 0184-630019.

advertentie
advertentie