Afbeelding

Geen operaties meer in Sliedrecht

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis stopt in Sliedrecht grotendeels met het uitvoeren van operatieve ingrepen. Volgens bestuursvoorzitter Pier Eringa is deze maatregel noodzakelijk om bezuinigingsrondes verantwoord door te komen.

Het besluit is opmerkelijk omdat Eringa in september nog liet weten de komende jaren weinig tot niets te gaan veranderen in het Sliedrechtse ziekenhuis. 'Om de simpele reden dat dit nu al een ziekenhuis is dat naadloos in onze filosofie past', zei Eringa toen. De bestuursvoorzitter reageerde daarmee op bezorgde vragen van de SGP-fractie. Die partij wilde duidelijkheid over de positie van de Sliedrechtse vestiging, tegen het licht van aanstaande bezuinigingsrondes. Nu, krap drie maanden later, blijkt Albert Schweitzer toch in de Sliedrechtse activiteiten te snijden. ,,Maar de informatie die we in september gaven, was correct. De marktomstandigheden zijn de voorbije maanden dusdanig veranderd, dat we tot deze nieuwe inzichten moesten komen", reageert woordvoerder Frank van den Elsen.

Voor de locatie Sliedrecht wordt het merendeel van de operaties en de Dagbehandeling overgeheveld naar het medisch centrum in Zwijndrecht. Het voornemen is om dit per 1 januari 2013 te doen, als in Zwijndrecht de vier nieuwe OK's in bedrijf zijn die nu worden gebouwd. Op de locatie Dordwijk in Dordrecht komt het accent te liggen op hoogcomplexe en acute zorg, in Zwijndrecht op minder risicovolle en planbare zorg. Het Pijnbehandelcentrum blijft op de locatie Sliedrecht gevestigd - inclusief de daarbij behorende operatieve ingrepen - en wordt uitgebreid. Van den Elsen: ,,De locatie Sliedrecht blijft daarnaast een breed pakket van twintig poliklinische specialismen huisvesten en blijft nauw samenwerken met de lokale eerstelijnszorg, zoals huisartsen."

Volgens bestuursvoorzitter Eringa heeft onderzoek in de voorbije maanden duidelijk gemaakt dat de stap van Sliedrecht naar Dordrecht of Zwijndrecht, niet heel groot is. ,,Gebleken is dat verreweg de meeste patiënten die in Sliedrecht worden geopereerd, afkomstig zijn uit de Drechtsteden en veel minder uit de omgeving van Gorinchem. Deze mensen zijn vaak óók al patiënt op onze andere locaties. Ze zijn ook daar gewend en ze zijn er tevreden. Dat maakt de overstap niet heel groot."

Voor het personeel ligt dit anders. Bestuurder John Taks: ,,De wijzigingen kunnen voor personeelsleden met zich meebrengen dat zij (deels) van functie of standplaats gaan veranderen. We begrijpen dat dit voor sommige medewerkers gevoelig ligt en we zullen daar zorgvuldig mee omgaan." Taks sluit gedwongen ontslagen vanwege de strategiekeuze, uit.

Bestuursvoorzitter Eringa meldt tot besluit dat de strategiekeuze onafwendbaar is. ,,Het wordt steeds duidelijker dat ziekenhuizen voor een ongekend grote opdracht staan om te bezuinigen en om tegelijk de kwaliteit en veiligheid verder te verhogen. Wij moeten een echt grote, toekomstgerichte stap zetten. We hebben besloten dat te doen door toe te werken naar twee klinische en opereerlocaties: Dordwijk en Zwijndrecht. Door deze strategische keuze blijft het Albert Schweitzer ziekenhuis een toekomstbestendige, efficiënt werkende organisatie die de belofte van een hoogwaardige, topklinische zorginstelling blijvend kan waarmaken."

advertentie
advertentie