Afbeelding

Politiek eens met sluiting buitenbad

29 januari 2012 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De politieke partijen lijken in te stemmen met het voorstel om het buitenbad van zwembad de Duikelaar te sluiten.

Door Wil Sommeijer

Het bezuinigingsvoorstel vloeit voort uit een onderzoeksrapport, verricht door Synarchis Adviesgroep, naar het toekomstperspectief van de Duikelaar. Uit dit onderzoek blijkt dat de kosten flink teruggebracht kunnen worden door het buitenbad te sluiten. Sluiting van het bad betekent dat structureel 55.000 euro wordt bespaard. Het binnenbad heeft wel toekomst, maar moet wel opgeknapt worden, stelt het gemeentebestuur. Denk aan een flinke verfbeurt, aanpassingen van de technische installatie en het plafond in de zwemzaal. Ook wordt gedacht aan nieuwe doelgroepen, activiteiten en het langer openstellen van het binnenbad in de zomermaanden.

Wethouder Eelke Kraaijeveld benadrukte vorige week in een persconferentie dat het binnenbad van De Duikelaar in de waterrijke regio een noodzaak is en dat het voorziet in een belangrijke behoefte om goede zwemles aan kinderen te geven. In buurgemeenten is namelijk geen aanvaardbaar alternatief voor het instructiezwemmen, aldus Kraaijeveld. Met name de zwemmers voor het A-diploma zouden te maken krijgen met lange wachtlijsten en voor verenigingen is nauwelijks ruimte in de zwembaden in de directe omgeving. Het belang van het binnenbad wordt daarom benadrukt, ook al omdat zwemmende senioren afhaken als de afstand tot een zwembad in de regio te groot zou worden.

Het plan wordt volgende week besproken in de gemeenteraad. Een ronde langs de betreffende fracties leert dat zij niet afwijzend tegenover het voorstel staan. ,,Pijnlijk dat het buitenbad gesloten dient te worden, maar het geld moet ergens vandaan komen”, zegt burgerraadslid Niek Verkaik (PvdA). Jan Nederveen (ChristenUnie) en Wim de Ruiter (CDA) sluiten zich aan bij de woorden van Verkaik. De Ruiter: ,,Wij begrijpen deze plankeuze. Sluiting gaat pijn doen, maar het laatste rapport heeft al aangetoond dat de bezoekersaantallen achterblijven en dat (te) forse investeringen moeten worden gedaan om het buitenbad rendabel te maken.” Ook Jan de Vos ‘begrijpt’ het voorstel. ,,Het zwembad kost veel geld. Sluiting van het buitenbad levert een ton op. Maar: deze maatregel moet gekoppeld worden aan het plussen van het binnenbad. We zijn zeer benieuwd wat het college hiervoor in gedachten heeft.” Ook Verkaik, Nederveen en De Ruiter willen ‘stevig in discussie’ over de voorzieningen van het binnenbad.

Alida de Jong-Ambachtsheer (VVD) is niet op voorhand tegen sluiting. ,,Maar wij zijn wel zeer benieuwd naar het totaalplan van de wethouder. Onze fractie heeft altijd gezegd dat alle sportaccommodaties onder de loep moeten worden genomen. Wij zien dit rapport te zijner tijd graag tegemoet. Overigens zijn wij voor het openhouden van het binnenbad.” Alle fracties zijn zeer lovend over het leszwemmen in het binnenbad van de Duikelaar.

Alleen Benhard van Houwelingen (T@B) heeft geen goed woord over voor het voorstel. ,,Het college speldt zich hiermee een brevet van onvermogen op. Twee jaar geleden hebben wij al gezegd dat iets met de Duikelaar gedaan moest worden. Die opmerking heeft het gemeentebestuur toen naast zich neergelegd onder het mom van ‘dat komt wel als de bezuinigingen aan bod komen’. Gevolg is nu dat blijkbaar niet anders kan worden besloten dan het buitenbad te sluiten. Wij zijn het principieel niet eens met dit voorstel. Dit is onbehoorlijk bestuur.”

advertentie
advertentie