Veel spektakel bij De Giessen

29 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Maandag speelde het tweede team een uitwedstrijd tegen Z.Z.-Combinatie II in Zuilichem. Aan het einde van de avond een 4-4 uitslag waarmee de mannen van De Giessen tevreden waren.

GIESSENBURG - In de zeventiende competitieronde van schaakvereniging De Giessen was veel te beleven.

De volle punten werden binnengehaald door de jongste, Marcel van Wingerden, en de oudste, Wim Koutstaal. Marcel won in een gelijkopgaande partij met een iets betere positie voor de koning. Dat bleek uiteindelijk beslissend. Wim stond geheel verloren, maar zijn tegenstander liet zich pardoes mat zetten achter de bekende paaltjes, een geluk voor de nestor.

Arjan Uittenbogaard verloor. Hij kwam er in de aanval niet echt doorheen en werd teruggedrukt met een nederlaag tot gevolg. Ook Rob van Driel had weer een baalavond. Een mooie aanval werd ontsierd door torenverlies met een niet te houden stelling als resultaat.

De overige schakers speelden remise. Jan Post na een iets mindere stelling en bij Wim Deurloo werd op het bord alleen geruild en dus remise in een vroeg stadium. Bert van Hees en Chris Tromp waren nog laat bezig. De teamleiders waren beiden wel tevreden met 4-4 zodat de vrede getekend kon worden. Achteraf had ZZC meer kansen op de winst dan De Giessen. In de derde klasse B staat De Giessen II nu op een derde plaats (negen punten uit zes wedstrijden).

Het vlaggenschip van De Giessen speelde een thuiswedstrijd tegen Paul Keres VI uit Utrecht. De Giessen kwam eenvoudig op voorsprong, omdat op bord een de tegenstander van Marius de Wit ontbrak. Arjo van Houwelingen verdubbelde de score via een regelmatige overwinning. Paul Keres sloeg vervolgens terug via overwinningen op achtereenvolgens bord twee, vier en zeven. De verliezers, Zenun Cormehic, Wim Rietveld en Ton Lodder, waren niet tevreden over hun spel. Andre van Wingerden scoorde de gelijkmaker. Ondanks materiële achterstand wist hij de tegenstander op de knieën te krijgen. Bert van Hees was heer en meester op bord acht en na rustig manoeuvreren boekte hij een overwinning. Tenslotte zocht Louis Rutgers een gaatje om zijn tegenstander te vloeren, maar vond het niet. Daarna werd zijn materiële achterstand hem fataal. Met deze puntendeling staat De Giessen I nu op een achtste plaats in de tweede klasse B (vier punten uit vijf wedstrijden).

In de onderlinge competitie konden geen verrassingen worden genoteerd. Of het moet de remise zijn die Bert den Boer behaalde tegen Wim Koutstaal. Laatstgenoemde had het betere van het spel, maar zag na een onoplettendheid de tegenstander nog net langszij komen. Bram Capelle vervolgde zijn goede eerste helft van het seizoen met een mooie remise tegen oud-kampioen Marius de Wit. Jan Piet van den Dool gaf al snel een stuk cadeau aan Jaco Vonk. Dat kwam hij niet meer te boven. Jaap Cornet wist zijn tweede partij ook te winnen en krijgt wellicht de smaak te pakken.

advertentie
advertentie