Hoge verwachtingen rond Rok-festival

30 januari 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het voorjaar staat in Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam in het teken van het Rok-festival. Rondom de Giessen vinden op initiatief van museum De Koperen Knop tal van activiteiten plaats. Een groot aantal bedrijven, verenigingen, instellingen, winkels en particulieren hebben al hun medewerking toegezegd. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Centraal staan drie exposities die van 31 maart tot en met 30 juni kunnen worden bezocht. Museum Het Reghthuys toont een unieke verzameling bevrijdingsrokken van kort na de Tweede Wereldoorlog. Museum De Koperen Knop heeft een expositie met als titel 250 jaar Rok, samengesteld door een gastconservator van de Nederlandse Vereniging van Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht. De bibliotheek in Neder-Hardinxveld heeft een expositie over de Alblasserwaardse rok.

De scholen in Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam zijn al in de zomer van 2011 uitgenodigd om te doen in het kader van de rok. De Driemaster, De Hoeksteen en De Hoven hebben hier al gehoor aangegeven en zijn een project gestart, waarbij een groot aantal leerlingen met 'de rok' aan het werk zijn. Uit verschillende materialen gemaakte rokken en gefabriceerde rockgitaren (jongens) zijn tijdens de expositie te zien bij bedrijven, winkels en particulieren in Hardinxveld-Giessendam en Giessenburg.

Een aparte bijdrage vormden de zang- en muziekuitvoeringen, die ter gelegenheid van het festival plaatsvinden. Een vijftal koren geven op uiteenlopende data een uitvoering. De muziekverenigingen EMS en Da Capo geven een concert. Jamsessies met rockmuziek en rockclinics vinden plaats.

In de bibliotheek komt een grote gedichtenrok, worden lezingen gegeven, een workshop 'hoe maak ik een rok' en nog veel meer. De Oranjevereniging Oranje Trouw organiseert een modeshow in de tent in de feestweek, OKK geeft een demonstratie. Er komen workshops en modeshows.

Eén van de bindende elementen wordt gevormd door een wandel- en fietsroute. Deze route loopt vanuit Hardinxveld-Giessendam aan de noordkant van de Giessen tot aan Pinkeveer en aan de zuidzijde terug, via een klein stukje van de Wielwijk terug naar De Koperen Knop. Langs deze route is op veel plaatsen iets te zien over het Rok-festival. In een tuinhuis, een schuur, voor het raam. Hier en daar wordt thee geschonken en meer verassende elementen zijn te beleven.

De Koperen Knop staat open voor nog meer ideeën en suggesties. ,,Misschien willen mensen deel uitmaken van een werkgroep of willen zij hun tuin, schuur of tuinhuis beschikbaar stellen. Mogelijk wil een vereniging of instelling ook wat verzorgen voor dit festival", zegt Dick de Jong van het museum. Informatie is welkom bij museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam), neem telefonisch contact op (0184-611366) of stuur een e-mail naar koperenknop@planet.nl . Contactpersoon is museumdirecteur Alida de Jong-Ambachtsheer.

advertentie
advertentie