Politiek mijnenveld

28 maart 2012 om 00:00 Nieuws

COMMENTAAR

Rond middernacht, misschien was het zelfs wel letterlijk vijf voor twaalf, kwam de gedachte voor het eerst bovendrijven: burgemeester, kunt u niet beter de eer aan uzelf houden? Zó diep door het stof gaan en dan nog tot op het bot gefileerd worden. Niet alleen de oppositie, T@B voorop, had de messen geslepen, ook door de coalitiepartijen werd ze in mootjes gehakt. Ze werd niet eens bedankt voor de spijtbetuiging die ze had gedaan. PvdA-voorman Kim Putters nam nog wel de moeite aan het begin van de tweede termijn, maar dat kwam niet meer over.

Dat Maria Wiebosch - Steeman zich drie weken lang gaat bezinnen om, zoals de gemeente het naar buiten bracht, reflectie te plegen, is niet onverstandig. Ze zal wellicht tot de conclusie komen dat het geen zin heeft terug te keren als burgemeester.‘Burgemeester overleeft verantwoordingsdebat’, kopte Het Kompas op haar website, daags na de gewichtige raadsvergadering, die tot diep in de nacht had geduurd. Wiebosch-Steeman stond er op een gegeven moment letterlijk moederziel alleen voor. Ze hield zich kranig. Voordat de coalitiepartijen terug zouden komen met hun moties wisselde ze ogenschijnlijk wat vriendelijke woordjes uit met haar grootste criticaster, T@B-voorman Benhard van Houwelingen. Hij deelde in het debat net als de anderen verbaal flinke tikken uit, maar liet niet na ook de genadeklap uit te delen. Wat overigens ook gold voor het CDA en de VVD. ChristenUnie, PvdA en SGP lieten haar aangeslagen staan en durfden ondanks keiharde bewoordingen geen keihard vonnis te vellen.

De burgemeester mag stand houden, maar of ze daar blij mee moet zijn? Toen ze aan het eind van de vergadering de raad bedankte voor het vertrouwen werd ze er door SGP-raadslid Arjan Meerkerk, die de vergadering voorzat, fijntjes op gewezen dat sprake is van een geschaad vertrouwen. Ze moest de aangenomen motie van afkeuring nog maar eens lezen. Die opmerking was kenmerkend voor het hele verloop van de avond. Alle raadsleden waren, om het ongenuanceerd te zeggen, op hun pik getrapt. Besluit Wiebosch-Steeman na haar reflectieperiode op haar troon te blijven zitten dan keert de onrust terug. Het hele college - ook de wethouders - zullen zich in een mijnenveld wanen. Eén misstapje kan fatale gevolgen hebben. Niet alleen de politieke criticasters, ook de samenleving zal erop loeren.

Wiebosch-Steeman stond er over het algemeen goed op, maar deze ontoelaatbare, onbegrijpelijke en oliedomme ‘misschatting’ (om met de PvdA te spreken) is haar duur komen te staan. Mede doordat het handelen van het college al onder het vergrootglas lag vanwege de bomensoap aan de Peulenlaan - dat op het conto van wethouder Theo Boerman werd geschreven - en het laakbare gedrag van wethouder Paul Letterie tijdens een discussieavond over sluitingstijden in de horeca.

De uitglijder is zo groot en komt op zo’n verkeerd moment dat Wiebosch-Steeman, hoe feilloos haar optreden tot nu toe ook is geweest, op een lastige tweesprong is komen te staan. Gaat ze de helse strijd aan om het vertrouwen terug te winnen, dan verdient dat alle lof. Maar of het verstandig is? Het zal er in elk geval niet rustiger op worden. Bij een volgende bestuurlijke misstap - van wie dan ook - zal de rekening pas echt peperduur zijn. Wij wensen haar succes met reflecteren.

Erik de Bruin,

Redactie Het Kompas.

advertentie
advertentie