Oud-marineman in Hervormd Centrum

31 maart 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Willem J. Korving vertelt zaterdag 7 april hoe hij van oud-marineman evangelist in de Hersteld Hervormde Kerk is geworden in de marinestad Den Helder. Korving is te gast in het Hervormd Centrum, waar hij vanaf 19.45 uur spreekt.

Ruim dertig jaar diende Korving bij de Koninklijke Marine. In 2005 zwaaide hij af. ,,In 1974 trad ik aan en De Zeven Provinciën was mijn eerste schip. Vervolgens kwam ik op het geleidewapenfregat Hr. Ms. Tromp, later ook op andere fregatten. Een lange periode ben ik ook werkzaam geweest bij de militaire inlichtingendienst. Daar heb ik Russisch voor moeten leren. In die hoedanigheid ging ik ook wel op patrouille mee bij de onderzeedienst. Uiteindelijk kwam ik dus op de Antillen terecht.

Nóg herinner ik me mijn eerste patrouille voor de kust van voormalig Joegoslavië, toen oorlogsgebied. In de verte hoorden we de bominslagen en we voeren door een mijnengevaarlijk gebied. En toch: niet getroffen. Achteraf hoorde ik dat op dat moment onze predikant, ds. Tukker, had gebeden of de Heere een engelenwacht rondom ons wilde plaatsen. Dat hééft Hij gedaan. Mijn Amerikaanse collega had hetzelfde ervaren. Dan zit je samen God groot te maken."

Hij en zijn vrouw wonen inmiddels zo'n beetje een jaar weer in een Veluws dorp. In 2002 vertrokken ze van hieruit naar Willemstad, Curaçao, waar Korving de laatste drieënhalf jaar van zijn loopbaan bij de marine werkzaam was bij de kustwacht. ,,Drugsbestrijding, ja. Onder andere.''

Korving: ,,Toen mijn tijd bij de marine erop zat - op je 52ste moest je stoppen - wist ik: Na deze periode wil ik me dienstbaar stellen in de kerk, voor de Heere. Maar hoe? Mijn gebed was: Spreek, Heere, want Uw knecht hoort.''

Entree is zeven euro, inclusief twee consumpties. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Kom Ook Groep. Zij verzorgt christelijke jongerenavonden voor belangstellenden vanaf zestien jaar.

advertentie
advertentie