'Mijn overgrootmoeder blogt en twittert'

10 april 2012 om 00:00 Nieuws

Hoekstra achterhaalde in digitale archieven de huwelijksakte van Plonia's grootouders en ontdekte dat Plonia's vader een buitenechtelijk kind was. Plonia ontvangt een kopie en reageert geschrokken in haar blog: 'Ik heb de huwelijksakte van mijn grootouders verbrand; niemand mag hem te zien krijgen. Nadat ik de kopie van jou had ontvangen, heb ik minstens een uur met mijn hoofd in mijn handen aan de keukentafel gezeten. Mijn vader, de onberispelijke ouderling uit Hardinxveld, de hardwerkende smid, de man die elke zondag twee keer ter kerke gaat... is hij een buitenechtelijk kind?'

H'VELD-G'DAM - Als de overleden Hardinxveldse overgrootmoeder van Anne Marie Hoekstra in haar tijd zou kunnen bloggen en Twitteren, hoe zien haar berichten in de social media er dan uit? Onlangs heeft de Ottolandse schrijfster en journaliste haar overgrootmoeder Plonia Loeve een blog en Twitteraccount gegeven.

Plonia Loeve werd geboren in 1889. Honderd jaar geleden, in 1912, was ze een jonge vrouw, net getrouwd, nog geen moeder. Hoekstra verdiept zich het komende jaar in haar geschiedenis. Met hulp van genealogen, de historische vereniging van Hardinxveld-Giessendam en informatie uit boeken, archieven, oude familiealbums en van websites probeert ze zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van Plonia te komen. Ook gaat Hoekstra recepten uit Plonia's tijd uitproberen. Op een petroleumstel natuurlijk.

Het project gaat een jaar duren. Op drie manieren ziet de schrijfster het blog als een avontuur: ,,Welke ontdekkingen zal ik bij mijn research doen? Het is ook spannend omdat ik nog niet weet hoe haar personage zich zal ontwikkelen. Het is als het schrijven van een historische roman, maar deze keer terwijl bezoekers van Plonia's blog het proces volgen. Wat verder boeiend is: hoe gaat de dialoog tussen Plonia en mijzelf zich ontwikkelen - een vrouw van honderd jaar geleden en een vrouw van nu? Begrijpen we elkaars positie, nu de mogelijkheden van vrouwen zoveel groter zijn dan in haar tijd? En was Plonia's leven saai, zonder radio, tv, computer, tijdschriften, een dagelijkse krant en leuke reizen? Of was het juist vol mindfullness, slow food, duurzaamheid, natuur, rust, ruimte en meer dingen waar we nu naar verlangen?"

Op www.plonialoeve.com is te zien dat Hoekstra in anderhalve maand al veel over Plonia's leven in 1912 ontdekte en beschreef. Ook gaat ze kledingstukken van Plonia laten namaken door de Hardinxveldse kunstenares en modeontwerpster Marijke Bongers-van Houwelingen. Via het blog www.PloniaLoeve.com zal ze bezoekers op de hoogte houden van het productieproces van de kleding. Uiteindelijk wil ze het resultaat op verschillende plekken tentoonstellen.

Oude foto's

Hoekstra hoopt dat mensen die meer weten over het Hardinxveld van 1912 die informatie met haar willen delen. Was er bijvoorbeeld vaak een auto te zien in het dorp? Wat was er in de winkels te koop? Hoe zag de werkdag van de gemiddelde huisvrouw er uit? Wat aten en dronken de mensen in het rivierdorpje? Heeft iemand wellicht nog foto's van het huis waar Plonia woonde (de plek waar nu de Rabobank staat, red.) of van dingen die Plonia gezien kan hebben? Het e-mailadres is: PloniaLoeve@gmail.com. Op Twitter is Plonia te volgen via: @PloniaLoeve. Het adres van haar blog is: www.plonialoeve.com.

IN KADER:

De Historische Vereniging brengt deze maand een blad uit met een artikel over Plonia Loeve, haar dochter Annigje van Houwelingen, haar kleindochter Plonie van Westen en haar achterkleindochter Anne Marie Hoekstra. zij zegt: ,,Rode draad in het verhaal is de veranderde positie van vrouwen. Het gaat om vier in Hardinxveld geboren en getogen vrouwen. Hun levens illustreren hoe revolutionair het leven van vrouwen is veranderd; veel meer dan dat van mannen."

advertentie
advertentie