Hogere celstraf voor vader die 8-jarig meisje aanbood

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De 44-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam die zijn 8-jarige dochter voor seks aanbood op Internet, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. De eis van 24 maanden cel die de officier van Justitie twee weken geleden uitsprak, vinden de rechters onvoldoende recht doen aan de ernst van de strafbare feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn gepleegd.

De man zit al ruim elf maanden in voorlopige hechtenis. Met aftrek van het voorarrest moet hij nog ruim een jaar in detentie doorbrengen, zes maanden langer dan het Openbaar Ministerie heeft geëist. Hij is veroordeeld wegens kinderporno, koppelarij, mensenhandel en seksuele uitbuiting van zijn minderjarige dochter. Daar heeft zijn eveneens 44-jarige vrouw zich ook schuldig aan gemaakt, zo is overduidelijk gebleken uit de verhoren van politie en Justitie nadat ze in mei vorig jaar waren aangehouden. De aanhouding gebeurde nadat vijf dagen daarvoor de broer van haar echtgenoot op diens in bruikleen gegeven laptop een mailtje zag verschijnen waaruit duidelijk werd dat zijn broer en schoonzus met een onbekend persoon in onderhandeling waren over seks met zijn nichtje. De vrouw werd als getuige gehoord en had er volgens haar advocaat op gewezen moeten worden dat ze recht had op bijstand. Zonder een advocaat aan haar zijde vertelde ze honderduit. Genoeg reden om haar in voorlopige hechtenis te houden. Ze heeft net als haar man al die tijd in voorarrest gezeten waarbij ze ook een aantal weken zijn onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Tijdens de zitting werd ze plotsklaps in vrijheid gesteld. De rechtbank was het eens met het preliminair verweer van haar raadsman dat het OM vanwege deze 'misleidende manoeuvre' (zo verwoord door de verdediging) niet ontvankelijk is. Justitie gaat in beroep bij het hooggerechtshof. Blijft de uitspraak staan dat het OM niet ontvankelijk is dan eist de advocaat namens zijn cliënte een schadevergoeding van minimaal 30.000 euro voor de tijd die ze 'onterecht' achter de tralies heeft doorgebracht.

De persoon met wie ze in onderhandeling waren - een 33-jarige man uit Heusden - is begin april veroordeeld tot één jaar cel. Hij bood een geldlening van 15.000 euro en een Volkswagen Golf aan het Hardinxveldse echtpaar. Andere belangstellenden gingen zelfs tot bedragen van 30.000 en 50.000 euro, maar zij haakten op een gegeven moment af. De Heusdenaar ging wel door. ,,Dat uiteindelijk niets is gebeurd, is niet aan de ouders te danken", zei de officier van Justitie tijdens de zitting. De verklaring van de ouders dat ze geïnteresseerden in de val wilden laten lopen kon volgens haar met een grote korrel zout worden genomen. De vader herhaalde diverse keren dat het nooit zou zijn gebeurd en dat hun MSN-contacten waren bedoeld om hen warm te houden. ,,Zij zouden hier moeten zitten, niet ik."

advertentie
advertentie