Vorstelijke behandeling voor overgebleven apparaten

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Op Koninginnedag hebben veel kinderen oude spullen te koop aangeboden op de vrijmarkt. De niet-verkochte elektrische apparaten hoeven niet te worden weggegooid. Deze kunnen worden ingeleverd bij een van de afvalbrengstations van Reinigingsdienst Waardlanden. Samen met de campagne Wecycle wordt ervoor gezorgd dat deze elektrische apparaten worden gerecycled.

De eerste honderd inwoners die vanaf 1 mei oude elektrische apparaten en/of spaarlampen inleveren bij de afvalbrengstations van Reinigingsdienst Waardlanden, krijgen gratis de unieke Wecycle-stuntvlieger. Ook worden 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op een luxe hotelovernachting.

,,Bijna iedereen weet dat een oude televisie of kapotte koelkast moet worden ingeleverd. Deze kunnen dan verantwoord worden gerecycled. Veel minder bekend is dat dit ook geldt voor alle kleine elektrisch apparaten, elektrisch tuingereedschap en spaarlampen. Hiervan verdwijnt per jaar zo'n 33 miljoen kilo in de vuilnisbak, terwijl hergebruik mogelijk is. Veel mensen weten niet dat zij al hun gebruikte elektrische apparaten en kapotte spaarlampen gratis kunnen inleveren bij de gemeentelijke milieustraat", zegt woordvoerster Maudy van Houwelingen.

Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter twee kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle willen de gemeenten en Reinigingsdienst Waardlanden dit tegengaan.

Wecycle wil iedereen ervan bewust maken dat gebruikte elektrische apparaten en kapotte spaarlampen niet thuishoren in de afvalbak maar apart moeten worden ingezameld. Kostbare grondstoffen worden dan teruggewonnen. ,,Gooi nooit weg, maar lever in!'' is daarom de centrale boodschap van Wecycle, die aangeeft dat het heel normaal en nuttig is ook elektrische apparaten en spaarlampen gescheiden in te zamelen.

De campagne Wecycle wordt ondersteund door Reinigingsdienst Waardlanden en de deelnemende gemeenten Gorinchem, Giessenlanden, Graafstroom, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Zederik. Met posters en advertenties worden de inwoners aangespoord om gebruikte elektrische apparaten en kapotte spaarlampen in te leveren bij de afvalbrengstations van Waardlanden in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam en Groot-Ammers.

advertentie
advertentie