Omnivera wacht op Eerste Kamer

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Omnivera wil de wet ‘Huurverhoging op grond van inkomen’ in 2013 uitvoeren. De Hardinxveldse woningcorporatie kan de huren voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro, dan met maximaal vijf procent verhogen. De stijging gaat alleen op voor zogeheten sociale woningen met een huurprijs tot 664 euro.

Gisteren (dinsdag, red.) is in de Eerste Kamer de behandeling gestart van het wetvoorstel. Aanvankelijk hoopte politiek Den Haag het plan al per 1 juli 2012 te kunnen invoeren, maar dit stuitte op teveel praktische obstakels.

Edward Weise, manager ad-interim van Omnivera, uit zelfs grotetwijfels of 1 januari wel gehaald wordt. Het toetsen van het inkomen is één van de problemen waar woningcorporaties tegenaan lopen, stelt hij. ,,De loongegevens kunnen we opvragen bij de belastingdienst, maar die bedragen zijn niet recent geverifieerd. Daar ligt een taak voor ons."

Met de wet moet het zogeheten scheefwonen worden tegengegaan. Hiermee wordt gedoeld op mensen met een relatief hoog inkomen die een goedkoop huis bewonen. Zij ‘verhinderen’ volgens het kabinet dat mensen met een krappe beurs goedkoop onderdak kunnen vinden. Door een huurverhoging zouden de ‘meerverdieners’ door willen stromen naar een duurdere woning, zo is de gedachte.

Zowel Omnivera als de Huurdersraad van de woningcorporatie uit grote twijfels bij deze gedachtegang. Secretaris Joop Kuipers van de Huurdersraad: ,,Neem een huurprijs van 450 euro. Bij een stijging van vijf procent neemt de huur met 22 euro toe. Voor dit bedrag gaat niemand zijn huis uit.” Het huurdersorgaan is wel blij dat Omnivera de aanbeveling heeft overgenomen om de huurverhoging van vijf procent voor dit jaar te schrappen. Kuipers: ,,Hier zaten teveel haken en ogen aan.”

Omnivera verhoogt de huren overigens wel per 1 juli, met het inflatiepercentage van 2,3 procent.

advertentie
advertentie