De Groene Kaart

28 mei 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het eerste agendapunt van De Ontmoeting afgelopen donderdagavond was het bomenbeleidsplan, een onderdeel van het in 2007 vastgestelde Groenbeleidsplan Gemeente Hardinxveld-Giessendam. Matthijs van den Bos, groenbeheerder bij de gemeente, presenteerde het definitieve model.

Op dit moment moet nog voor elke boom dikker dan tien centimeter een kapvergunning aangevraagd worden. Wanneer het plan in werking treedt is dit niet meer nodig. Alleen voor bomen die op de zogenoemde Groene Kaart staan, moet dan een vergunning aangevraagd worden. Voor de bomen die buiten die notering vallen, hoeft dat niet.

Het bomenbeleidsplan is tot stand gekomen met medewerking van de voormalige bomenstichting, de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard en de Stichting Dorpsbehoud. Het doel is beeldbepalende bomen te beschermen en het verminderen van de regeldruk vanwege het verwerken van de vele kapvergunningen.

Het college kan vanaf nu aan de slag met de samenstelling van de lijst. Daarbij worden zij geadviseerd door bovengenoemde professionele partijen. Burgers kunnen eveneens karakteristieke of anderzijds belangrijke bomen nomineren. Elke vier jaar wordt de Groene Kaart herzien.

Particulieren die een boom op hun grond hebben staan die ook op de Groene Kaart staat, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van maximaal honderd euro per boom. De gemeente staat met het plan sterker in haar motivering kapvergunningen te weigeren. De onderbouwing staat nu vastgelegd in het bomenbeleidsplan en kan niet zomaar worden afgewezen door de bezwarencommissie.

De aanwezige inwoner Teus Bongen stelde dat de Groene Kaart openbaar moest worden gemaakt. ,,Zet hem op internet, zodat iedere burger met een simpele druk op de knop de lijst kan inzien. En niet middels een kaart, zodat je vaag de omgeving weet. Nee, het moet er precies staan.'' Het plan wordt verder behandeld, donderdagavond 21 juni in Het Debat.

advertentie
advertentie