'Mond houden' zei de dokter

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Mijnheer Bakker gaat altijd met zijn vrouw mee als ze naar de internist gaat. Wanneer de internist vraagt hoe het met haar gaat, geeft hij het antwoord. Hij legt uit: ,,Mijn vrouw zegt al gauw dat alles goed gaat, terwijl ik weet dat dit niet zo is.'' De laatste keer zei de internist dat hij zijn mond moest houden. Elke keer als hij iets probeerde te zeggen, werd dit afgekapt. Hij voelt zich diep gekwetst en wil een klacht indienen. Zijn vraag is hoe hij dit moet aanpakken.

De positie van mijnheer Bakker is lastig. Hij is niet zelf de patiënt van de internist. Dat is zijn vrouw en zij is heel tevreden over de internist. Zij wil in geen geval een klacht indienen en wil ook niet dat haar man dit doet. Gaat hij toch een klacht indienen, dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor de behandeling van zijn vrouw. Dat wil mijnheer Bakker ook niet.

Het advies aan mijnheer Bakker is: ,,Bespreek met uw vrouw wat zij wil. Als zij aangeeft dat ze zelf het gesprek wil voeren met de internist, dan moet u dat accepteren. Als zij het prettig vindt dat u meepraat, kan zij zelf tegen de specialist zeggen dat hij u ook bij het gesprek moet betrekken.''

Met vragen over de gezondheidszorg kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland. Medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang staan u te woord over patiëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand staat hier een voorbeeld van een vraag of klacht over de zorg. Heeft u ook een vraag of klacht, dan kunt u op werkdagen bellen naar 088-9294030. E-mail: ikg-zuid@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

advertentie
advertentie