'Veel meer locaties dan behoeften'

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De komende vijf jaar worden in de gemeente Hardinxveld-Giessendam minder woningen gebouwd dan gepland. Er wordt voorrang gegeven aan de grotere projecten en projecten waarin de gemeente zelf participeert.

Door Erik de Bruin

,,Er zijn veel meer locaties dan behoeften'', zei wethouder Cor de Jong dinsdagmiddag tijdens een persbijeenkomst. Met deze opmerking trapte hij een open deur in. Hardinxveld-Giessendam is lang niet de enige gemeente in Nederland die noodgedwongen een stapje terugdoet. Overal in het land zit de woningmarkt op slot. Hardinxveld wil zich wel profileren. Als een gemeente die ruimte biedt aan mensen en bedrijven. Zoals dat ook geldt voor de andere zeven gemeenten in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Tezamen hebben zij gesleuteld aan een toekomstvisie, die is vastgelegd in het manifest 'Open, voor elkaar'. Wonen is daarin een belangrijke pijler. De gemeenten willen nieuwe inwoners aantrekken. Hardinxveld pronkt met toekomstige woonwijken als De Blauwe Zoom en Tienmorgen-Noord. Zij behoren tot de projecten die voorrang krijgen. Ook de projecten die verband houden met de herontwikkeling van het centrum (lees: 't Fort en de Jupiterstraat) hebben prioriteit omdat de gemeente hiervoor subsidie heeft gekregen van de provincie. Tot slot noemde De Jong de vroegere Giessenschool en de Regenboogschool als belangrijke woningbouwlocaties. Andere projecten worden doorgeschoven. ,,Zoals het Peulenplein. Daar zijn wel ideeën voor, maar de markt is overvoerd. Het heeft geen zin onder de huidige marktomstandigheden ongeveer honderd woningen per jaar te realiseren. We zouden dat wel willen, maar het is niet reëel. Vandaar dat het aantal naar beneden is bijgesteld. In de planning gaan we uit van vijftig tot zeventig woningen per jaar'', aldus de wethouder, die ook de voormalige ijzergieterij aan de Rivierdijk noemde. ,,Vanwege de unieke ligging langs de rivier willen we dit project zeker een kans geven, maar het kan nog een aantal jaren duren.''

Elk project moet dertig procent sociale woningbouw bevatten. De gemeente wil zich niet laten vastpinnen op huur- of koopwoningen. De Jong: ,,Daar gaat het niet zozeer om. Waar het om gaat is dat de woningen voor bepaalde groepen bereikbaar zijn.'' Van Tienmorgen-Noord ligt het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage. De Jong verwacht dat de bouw eind 2013/begin 2014 van start gaat. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. Na acht jaar zouden alle tachtig woningen gerealiseerd moeten zijn.

advertentie
advertentie