Kind van de rekening

31 mei 2012 om 00:00 Nieuws

COMMENTAAR

De ingeslagen weg, het historisch Giessenlands raadsakkoord en het sympathieke voornemen om de zwembaden en de bibliotheekfunctie voor de gemeente te behouden, kent een keerzijde. In plaats van 324.000 euro zal Giessenlanden nu volgens wethouder Akkerman 364.000 euro moeten gaan bezuinigingen. Waar vallen volgend jaar de grootste ‘klappen’ is de vraag. Die vraag bleef donderdagavond onbeantwoord.

Ondanks het coöperatief optreden van de Giessenlandse raad bleven donderdag over de instandhouding van de Giessenlandse zwembaden nog vele vragen onbeantwoord. Gaat het bedrag van een miljoen euro, dat de raad wil uittrekken voor de verzelfstandiging van deze voorzieningen, naar alle vijf de baden, inclusief De Doetse Kom in Giessenburg, of naar de vier zwembaden De Spettertuin in Noordeloos, De Tobbe in Arkel, De Donk in Hoornaar en De Hoge Kamp in Hoogblokland die zich niet mogen verheugen in particulier initiatief?

De Doetse Kom gaat, als de raad daar in Giessenlanden groen licht voor geeft, over in particuliere handen die daar een winstgevende onderneming van willen maken. Voorwaarde is dan wel, lieten de initiatiefnemers tijdens de informatieavond op 10 mei weten, dat de gemeentegrond waarop het Giessenburgse zwembad is gevestigd ‘om niets’ aan hen wordt overgedragen, anders zou het project niet rendabel kunnen worden. Geldt diezelfde constructie eventueel ook voor de overige vier zwemvoorzieningen? De door het college voorgestelde bezuinigingen à raison van 324.000 euro dienen hoe dan ook, volgens de Giessenlandse raad, wel gerealiseerd te worden. Dit bedrag moet volgens wethouder Harmen Akkerman nog eens met 40.000 euro verhoogd worden wegens rentederving op het gemeentelijk kapitaal als daar een miljoen euro aan wordt onttrokken.

Met de VVD als grootste coalitiepartij valt niet direct te denken aan lastenverzwaring voor de inwoners van de Groene Hart gemeente. Dus zal er hoogstwaarschijnlijk gesneden moeten worden in de ambtelijke kosten of andere voorzieningen dan de bibliotheken en zwembaden. Omdat dat de meeste raadsfracties donderdagavond aangaven dat het voorzieningenniveau van Giessenlanden ‘geen sluitpost’ meer mag zijn van de gemeentelijke begroting, staan het college en de raad nog voor een enorm dilemma om hun boekhouding op orde te krijgen.

Gerard Droog

advertentie
advertentie