Vriendenschaar begint op nul

19 september 2012 om 00:00 Sport

H’VELD-G’DAM - De korfballers van Vriendenschaar hebben afgelopen weekend de derde nederlaag op rij geleden. Het team van coach Jan Arie van Houwelingen, die aan zijn tweede seizoen is begonnen, verloor ditmaal van het Zeeuwse TOP Arnemuiden: 15-18. Ondanks de nederlaag zag de trainer veel positieve aanknopingspunten in het spel van zijn ploeg: ,,Er wordt elke week steeds beter en scherper gespeeld, alleen levert het nog geen punten op."

Door Michael de Vogel

Jan Arie van Houwelingen, vorig seizoen voor het eerst eindverantwoordelijke, kijkt met gemengde gevoelens terug op het duel van afgelopen zaterdag. ,,Ik vond ons in zowel de begin- als slotfase vrij sterk spelen en gelijke tred houden, maar in de tussenfase vielen we terug. Daardoor hebben we niet kunnen profiteren van ons betere spel,’’ vond de trainer. ,,Wel vond ik de spelopvatting en strijdlust twee opvallende punten waarin we groeiende zijn. Manco blijft alleen het scoren van doelpunten.’’ Toch nuanceert de coach deze stelling enigszins. ,,Wij moeten niet vergeten dat wij drie zeer belangrijke puntspelers zijn kwijtgeraakt die tezamen goed waren voor zo’n zestig goals", legt hij uit. ,,Eén is gestopt, één is geblesseerd en de ander is op wereldreis. Dan moet je roeien met de riemen die er zijn. We besloten spelers uit het tweede team over te hevelen en op nul te beginnen. Nu merk je dat die stap eigenlijk nog iets te groot is voor deze jonge talentvolle spelers. Ze moeten wennen aan het niveau en de balcirculatie, maar dat gaat steeds beter."

'Constanter worden'

Na een vrij sterke voorbereiding is de competitiestart dus niet goed. Van Houwelingen wanhoopt niet. ,,Als coach probeer ik de spelersgroep te sturen waar nodig. Tijdens trainingen en voorbesprekingen pak ik vaak datgene aan wat niet helemaal loopt. Daar leert het team wel van. Ik zie dat ook steeds meer terug in het spel. Er worden duidelijk stappen gemaakt, maar we moeten onszelf wel gaan belonen." Het doel voor Vriendenschaar in de overgangsklasse is duidelijk. ,,Handhaving. Niets meer, niets minder", zegt Van Houwelingen. ,,We bevinden ons in een groeiproces en proberen de spelers naar een hoger niveau te tillen. Alleen kost dat tijd. Wel wordt er elke week keihard gewerkt en geknokt om het maximale eruit te halen. Feit is dat we zo snel mogelijk constanter moeten worden en meer moeten scoren."

'Niet kansloos'

Van Houwelingen hoopt dat komend weekend, als Vriendenschaar uit tegen Rust Roest speelt, de eerste punten kunnen worden gepakt. ,,We zijn gebrand op een goed resultaat. We willen vlammen",’ zegt de Hardinxvelder strijdbaar. ,,Vorig seizoen hebben we van ze gewonnen, maar deze jaargang zijn zij één van de favorieten voor het kampioenschap. Het wordt zwaar, maar we zijn zeker niet kansloos." Van Houwelingen heeft zijn strijdplan klaar. ,,Ik ga hier niet roepen hoe we gaan spelen. Duidelijk is wel dat we in een uitduel ons spel wel kunnen aanpassen. De druk ligt altijd bij de thuisploeg. Aan hen de taak daar goed mee om te gaan. Stiekem hoop ik dat we kunnen profiteren."

advertentie
advertentie