Maria Wiebosch-Steeman neemt waar in Zwijndrecht

29 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, benoemt met ingang van 9 november Maria Wiebosch-Steeman tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zwijndrecht.

De burgemeestersvacature in Zwijndrecht is ontstaan na het vertrek van burgemeester Antoin Scholten, die met ingang van 12 november is benoemd tot burgemeester van de gemeente Venlo. De commissaris heeft, na overleg met de fractievoorzitters, besloten tot het aantreden van de kroonbenoemde burgemeester een waarnemer te benoemen. Na een gesprek van Wiebosch-Steeman met de fractievoorzitters en de wethouders wordt ze unaniem voorgedragen als waarnemend burgemeester. De procedure om te komen tot een kroonbenoemde burgemeester is al gestart. Naar verwachting treedt hij of zij voor de zomer van 2013 aan. Wiebosch-Steeman heeft aangegeven dat ze niet naar de functie van kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Zwijndrecht solliciteert.

Wiebosch-Steeman - 62 jaar en lid van GroenLinks - was van februari 2009 tot april 2012 burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Ze kwam begin dit jaar in opspraak door te veel geld uit te geven aan de verbouwing van de raad- en trouwzaal zonder de gemeenteraad daarover te informeren. Tijdens een veelbesproken raadsvergadering op 22 maart ging ze diep door het stof. Hoewel alle fracties harde woorden spraken 'overleefde' ze het verantwoordingsdebat. Wiebosch nam drie weken verlof om te kunnen reflecteren en sprak onder andere met Jan Franssen, die ook met de fractievoorzitters om de tafel had gezeten. Het gesprek met de Commissaris van de Koningin deed haar besluiten de eer aan zichzelf te houden (lees: ontslag aan te bieden).

Voor het burgemeesterschap in Hardinxveld-Giessendam was Wiebosch-Steeman (sinds 2004) burgemeester van Jacobswoude. Daarvoor is ze gemeenteraadslid geweest in Bloemendaal en van 1995 tot 1999 was ze Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Rijnland. Van 1987 tot 1995 is ze in Noord-Holland lid geweest van Provinciale Staten.

advertentie
advertentie