'Battle om gunsten van Hardinxveld-Giessendam'

30 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het was maandagavond volle bak tijdens de presentatie over de gemeentelijke toekomst van Hardinxveld-Giessendam. Hierin is het belangrijk dat niet alleen wordt uitgesproken regionaal te willen samenwerken, maar dient ook antwoord te worden gegeven op de vraag met welke gemeente(n). Belangstelling volop, maar er werden weinig vragen gesteld. Wellicht omdat de sprekers heldere uiteenzettingen hielden.

Door Wil Sommeijer

Waarnemend burgemeester Bert Blase gaf de aftrap. Hij noemde het een vraagstuk, het openbaar bestuur en de emotie, het thuisgevoel van de eigen omgeving. Ook haalde hij de plannen van het nieuwe kabinet aan dat op wil schalen tot gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. ,,Samenvoegen of samenwerken. De gemeentes krijgen minder geld van het Rijk, maar moeten wel meer presteren voor minder geld. Je kunt er niet omheen kracht te vinden in samenwerking. Hardinxveld-Giessendam heeft al een aantal samenwerkingsverbanden, zoals de RSD, de Avelingen-groep en de openbare verlichting. Die samenwerking zou geïntensiveerd moeten worden. Samenvoegen betekent minder bestuurders, samenwerken heeft het voordeel van de bestuurlijke nabijheid."

Met de aanwezigen liep hij de uitkomsten van de zes scenario's door zoals die zijn verwoord in zijn nota. Het gaat respectievelijk om samenwerkingsvormen met Gorinchem, Sliedrecht, Drechtsteden, de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Sliedrecht en Gorinchem of Maatwerk Hardinxveld-Giessendam. Jan Herman de Baas, regiosecretaris van de Drechtsteden, merkte schertsend op dat het wel een 'battle' leek. ,,Twee regio's die om de gunsten van Hardinxveld-Giessendam dingen.'' Vervolgens gaf hij een idee van de manier van samenwerken in de Drechtsteden, dat in 1995 van start is gegaan. Inmiddels is eenderde van het ambtelijk apparaat samengevoegd. ,,Daar kan ook Hardinxveld aan deelnemen. Als u dat zou doen bent u wel lid van de Drechtsteden.'' Overigens zijn de gemeenten autonoom en is men niet verplicht bepaalde dingen te doen. Ook in de ambtelijke organisatie zijn variaties mogelijk. Henk van 't Pad, regiosecretaris A&V, noemde de samenwerking een vederlicht orgaan: ,,Niet samen iets doen, maar samen overleggen.'' Het voordeel van de AV is volgens Van 't Pad dat je van het begin af aan meepraat over hoe de ambtelijke organisatie er in de toekomst uit zal zien. ,,Op onderdelen kan samenwerking heel goed. Bijvoorbeeld in de maritieme sector en met betrekking tot toerisme en recreatie. Daar is al overleg over."

Vertrouwen, klantgericht, samenwerking, resultaatgericht en ICT waren de onderwerpen die de kersverse waarnemend gemeentesecretaris Robert 't Hoen aan de orde stelde. Hij gaf een visie over de organisatie, zoals verwoord in de SWOT-analyse. ,,Kunnen we dat zelf doen? Ja, dat kunnen we. De keuze van de gemeenteraad voor een partner heeft daar natuurlijk invloed op."

advertentie
advertentie