'In Sliedrecht en Gorinchem wordt wél gebouwd'

26 november 2012 om 00:00 Nieuws

Lage verwach-

tingen omtrent

verbreding A15

H'VELD-G'DAM - De tussenstand van het collegeprogramma 2010 - 2014 kreeg donderdagavond tijdens de raadsvergadering algemeen lof toegezwaaid. Weinig kritische noten, behalve dan van de CDA-fractie, die het onderwerp had geagendeerd. Het commentaar van de christen-democraten leverde een 'verdrietige' wethouder Cor de Jong op, maar die zette zich daar flink overheen, zoals hij schertsend opmerkte.

Door Wil Sommeijer

Hardinxveld-Giessendam heeft inmiddels de gemeentelijke visie vastgelegd, maar het wachten is nog steeds op de broodnodige Structuurvisie. ,,Die is van cruciaal belang voor het woningbouwbeleid. De planvorming voor Tienmorgen en Blauwe Zoom duurt erg lang. Regelmatig klagen burgers tegen ons dat ondanks de crisis geen huizen worden gebouwd. In Gorinchem en Sliedrecht wordt wél gebouwd", sprak CDA-raadslid Timon van Zessen zich kritisch uit. Ook noemde hij de prestatieafspraken met Omnivera betreffende huisuitzettingen en het tijdig melden aan de gemeente. ,,De Regionale Sociale Dienst kan daarbij een signalerende rol spelen.'' Van Zessen wil weten waneer de raad de nota Integraal Veiligheidsbeleid kan verwachten en of er al meer bekend is over de plek van de A15 op het investeringsoverzicht van de minister. ChristenUnie-voorman Kees Pille was benieuwd naar het verhalen van kostenschade bij vandalisme. ,,We lezen over onderhoudsprogramma's, maar missen een onderhoudsplan voor de oevers van onze watergangen. Hier vragen we nog maar zes jaar aandacht voor", bracht hij nog maar even in herinnering. Wethouder Theo Boerman gaf aan dat de raad al is geïnformeerd over de stand van zaken omtrent de A15. ,,U weet dat ik bezig ben de mogelijkheid ter verbreding van de A15 te pushen, maar de minister heeft geconcludeerd dat de A15 geen probleem is en heeft het dus op het meerjareninvesteringsplan gepland. Die doet daar dus verder niets mee. Wij doen er alles aan, zijn druk bezig te lobbyen en hebben het namens de A&V in verband gebracht met de Drechtsteden. Maar ook voor de A27, die wél prioriteit heeft, is het budget gehalveerd. Veel hebben we dus niet te verwachten. Wat we wel hebben gedaan is dat ik in het kader van het deltaprogramma ook de A15 heb genoemd omdat dat een belangrijke route is bij een eventuele evacuatie als er hoog water is. Ik heb ervoor gepleit bij de hele afweging van wegen in Nederland ook het veiligheidsaspect mee te nemen.''

'Weinig schot in woningverkoop'

Wethouder Cor de Jong zei een beetje verdrietig te worden van de uitspraak van het CDA dat de Structuurvisie er nog niet is: ,,We hebben uitdrukkelijk aan de raad voorgelegd eerst de visie op de gemeente te maken en van daaruit een Structuurvisie. Dan vind ik het een beetje jammer dat u ons afrekent op het feit dat de Structuurvisie er nog niet is. U weet dat de Structuurvisie in 2013 komt, dus ik ben dubbel verdrietig. Maar ik zet me daar weer overheen", grapte De Jong. Het was ook een feestelijke dag geweest vertelde hij want 's morgens was de eerste paal geslagen voor zeven woningen in het project De Boomgaard aan de Parallelweg. ,,Die zijn een jaar geleden in de verkoop gegaan en er zijn er nog enkele te koop", gaf de wethouder aan. Hij bracht nog maar eens in herinnering dat de verkoop van woningen niet zo vlot gaat. ,,Ik fiets dagelijks langs de Peulenrijs. Daar zit ook weinig schot in. Men krijgt de woningen niet verkocht.'' Wethouder Eelke Kraaijeveld vertelde dat met Omnivera gesprekken gaande zijn over huisuitzettingen. Waarnemend burgemeester Bert Blase meldde dat in 2013 het Integraal Veiligheidsplan aan de raad wordt gepresenteerd. Hierin wordt rekening gehouden met plannen in regionaal verband.

advertentie
advertentie