'Er wordt veel zelfredzaamheid verzet'

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

LTC De Merwede

wil de drempel

laag houden

H'VELD-G'DAM - In de rubriek 'Rondje langs de velden', die loopt tot en met de laatste krant van 2012, zijn deze week de schijnwerpers gericht op LTC De Merwede. De tennisvereniging heeft zelfredzaamheid hoog in het vaandel staan en wil de jeugd meer uitdaging bieden.

Door Michael de Vogel

,,De Merwede heeft ongeveer tweehonderd leden waarvan twintig procent junior-lid is", steekt voorzitter Edwin Muilwijk van wal. ,,De leeftijdsopbouw is heel gevarieerd met het jongste lid van zes jaar en het oudste van ruim in de zeventig. De vereniging heeft de meest moderne baansoort, namelijk: smash-court. Dat is ook in de winter bespeelbaar. We zijn verder, ook niet onbelangrijk, financieel gezond dankzij het goed op de kosten letten in deze dure tijden. Natuurlijk is De Merwede afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Zo heb je het bestuur, maar ook de bemensing van diverse commissies. Bijna alle senioren zetten zich in."

'Actieve leden'

Hij vervolgt: ,,Ze hebben een plicht tot het verlenen van diensten. Een keer of drie per jaar vervult een lid een dienst op het park of achter de bar van het clubgebouw. Door deze verplichte vrijwillige inzet wordt veel zelfwerkzaamheid verzet. Daardoor kan de contributie en de prijzen van consumpties redelijk laag blijven. Een ander kenmerkend verschil ten opzichte van andere verenigingen is dat 98 procent van de leden nog altijd actief speelt. Uiteindelijk bepaal je door je eigen inzet welk niveau je op een gegeven moment haalt. Heb je het ervoor over diverse uren per week te tennissen dan zul je snel in niveau groeien. De enige die de groei in niveau kan afremmen ben jezelf. Je bent dus niet afhankelijk van medespelers in een team, mits je jezelf beperkt tot het spelen van enkel partijen. Daarnaast durf ik te stellen dat tennis een moeilijke sport is. Veel mensen vergissen zich daarin. Juist de combinatie van een bal die je moet raken met een racket in je hand zorgt voor een aparte beleving bij startende tennissers. Het is gemakkelijker met je voet of met de handen een bal te verplaatsen in een gewenste richting als dat je die bewegende bal met een racket moet zien te raken.''

'Extra aandacht'

Muilwijk geeft aan dat Merwede niet de meest prestatiegerichte tennisvereniging in de regio is: ,,Wél wordt er ruimte geboden om te groeien in spelniveau, maar de landelijke top zul je niet snel bij ons vinden. Kinderen of senioren met die kunde zullen naar andere verenigingen gaan waar ze tegenstanders van vergelijkbaar niveau tegenkomen. Overigens gaan we komend jaar wel enkele jeugdteams als selectieteam benoemen. Samen met de tennisschool krijgen zij extra aandacht en training rondom de competitie. Getracht wordt de jeugd zolang mogelijk voor de club te behouden door ze uitdaging te bieden met tegenstanders van gelijke sterkte."

,,Hoe ik de toekomst voorzie? Je hoopt natuurlijk dat de vereniging zo blijft presteren als nu het geval is. Wat wel een tendens is dat mensen uit financiële overwegingen keuzes maken in het niet langer beoefenen van meerdere sporten. Verder is het moeilijk sponsors te vinden waardoor de financiële basis wat krap blijft. Maar ook de aandacht voor de sport is de afgelopen jaren drastisch afgenomen omdat we geen echte (wereld)toppers meer hebben. De jeugd van tegenwoordig wil allemaal Wesley Sneijder of Klaas-Jan Huntelaar worden. Natuurlijk blijft ook onze vereniging ambitieus. Deze ambities zijn wel meer gelegen in het blijven van een laagdrempelige vereniging waar iedereen haar of zijn plezier kan vinden. Iets groeien in ledenaantal zou mogen. En natuurlijk blijven we verschillende activiteiten, competities en toernooien organiseren."

advertentie
advertentie