Lionsclub Alblasserwaard Tablis schenkt digitaal schoolbord

2 december 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - Leerlingen van De Steenen Kamer, een school voor speciaal basisonderwijs in Zwijndrecht, kunnen sinds kort gebruik maken van een gloednieuwe touchscreen-tafel. Deze werd geschonken door Lionsclub Alblasserwaard Tablis, die hiermee gestalte geeft aan de toenemende tendens binnen de overheid dat een deel van de beschikbare middelen van particulieren moet komen.

,,Het onderwijs krijgt de laatste jaren te maken met steeds krappere budgetten", vertelt Andries de Jong, de president van bovengenoemde Lionsclub. ,,In de dagelijkse praktijk zijn deze bezuinigingen duidelijk merkbaar binnen de scholen en moeten steeds vaker lastige keuzes worden gemaakt. Om mee te kunnen in de ontwikkeling van de automatisering zijn scholen onder meer aangewezen op digitale schoolborden. De meerwaarde voor leerlingen in het speciaal onderwijs is erg groot. Veelal ontbreken echter de financiële middelen om alle leslokalen van een dergelijk schoolbord te voorzien."

Hij vervolgt: ,,Leerlingen binnen het speciaal basisonderwijs kunnen wegens leer-, ontwikkeling- of sociaal-emotionele problematiek onvoldoende profiteren van het onderwijsaanbod binnen het regulier basisonderwijs. Het werken met digitale schoolborden biedt juist hen veel mogelijkheden leerstof op een meer effectieve wijze aan te bieden. De gebruikelijke lessen en instructievormen zijn over het algemeen erg gevuld met taal waardoor vooral leerlingen met taal- of concentratieproblemen hier onvoldoende van op kunnen pikken. Het werken met filmfragmenten, animaties en interactieve instructiemiddelen is juist voor hen een uitstekende aanvulling op het onderwijsaanbod. Dat is de reden dat het schoolbestuur en de Lionsclub elkaar vonden." Dankzij een gift kon de school een bord aanschaffen, een zogenaamde touchscreen-tafel. Dit is een interactief led-scherm met geïntegreerde computer, geïnstalleerd op een mobiel liftsysteem. Het bijzondere van dit type digibord is de mogelijkheid het bord ook horizontaal te plaatsen. Hierdoor kunnen leerlingen ook zelfstandig of in groepjes werken met allerlei digitale toepassingen. Tijdens de overhandiging hebben de kinderen dit vol enthousiasme laten zien aan de vertegenwoordigers van de Lionsclub.

advertentie
advertentie