'Hopelijk een lichtend voorbeeld voor bedrijven'

4 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Schoonmaken is vakwerk. Dat weten de medewerkers van de Avelingen Groep ook. Zij leveren als gekwalificeerde schoonmakers vakwerk. Sinds 1 oktober 2012 zijn ze verantwoordelijk voor de schoonmaak van het gemeentehuis, de sporthallen, de brandweerkazernes en de gemeentewerf. Zowel de gemeente als de medewerkers zijn dik tevreden over het geleverde werk.

Door Wil Sommeijer

Het was een vrolijk moment toen algemeen directeur Gerda Derksen en wethouder Eelke Kraaijeveld donderdag 29 november de samenwerkingsovereenkomst tussen de Avelingen Groep en de gemeente ondertekenden. ,,De mensen zijn heel enthousiast. Ondanks een arbeidshandicap laten ze zien wat je wel kunt. Zo kom je een stapje verder op de ladder", vertelde Derksen. Kraaijeveld benadrukte de verantwoording van de gemeente om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt kansen te bieden. ,,Het is allemaal te danken aan oud-wethouder Paul Letterie. Hij was een vurig pleitbezorger en heeft dit samen met het management-team op de kaart gezet. Ik hoop dat het ook een lichtend voorbeeld mag zijn voor bedrijven.'' Het is werken en leren tegelijk. Avelingen Groep leidt haar medewerkers op in algemeen schoonmaakwerk waarbij de nadruk ligt op het dagelijks en periodiek schoonhouden van objecten. Derksen: ,,De toegevoegde waarde in een dergelijk leer-werktraject is dat deze mensen zeker wel in het bedrijfsleven kunnen werken. Ze leren ook verantwoordelijkheden. Na een langdurige werkloosheid weer op tijd op je werk zijn, weer wennen aan gezagsverhoudingen. Zo probeer je mensen in een reguliere baan te krijgen. Natuurlijk worden ze begeleid. Joop van Veggel is daar als werkleider verantwoordelijk voor." Er wordt gewerkt met moderne technieken, zoals microvezel, minder gebruik van schoonmaakmiddelen en, niet geheel onbelangrijk, er wordt gewerkt op een milieuvriendelijke manier. Ook op ARBO-gebied. De opleiding bestaat uit twaalf dagdelen waarin de medewerkers naar een erkend diploma worden begeleid dat goed aansluit bij de vraag op de reguliere arbeidsmarkt.

'Écht smerig'

Het viertal dat verantwoordelijk is voor de schoonmaak van onder meer het gemeentehuis vertelt het heel erg naar zijn zin te hebben. ,,Het is erg gezellig en het werk is heel leuk", zegt Els Jacobs. Samen met haar collega's Jolanda Keineman, Eddy van Maanen en Ernst-Jan Roeleveld zorgt ze ervoor dat de bureaus van de ambtenaren en de kantoren er piekfijn uitzien. De kamer van de burgemeester wordt vrijwel elk uur aan een kleine inspectie onderworpen op de aanwezigheid van pluisjes, wordt grinnikend verteld. Op de vraag of het van het begin af aan leuk werken was in het gemeentehuis antwoordt Eddy met een hartgrondig Nee. ,,Het was hier écht smerig", lucht hij zijn hart. Nou, daar is inmiddels verandering in gekomen. Het viertal toont een enthousiaste werklust. Eddy, Els en Jolanda werken ook in De Appelgaard. Dat betekent vroeg beginnen want om acht uur komen de scholen voor hun sportuurtje. ,,Ik kom met de trein vanuit Leerdam en moet dus heel vroeg mijn bed uit", vertelt Els. Het mag dan leuk zijn in het gemeentehuis, voor Ernst-Jan is het werk in zwembad De Duikelaar favoriet. ,,Dat vind ik het allerleukst. Daar begin ik om zeven uur. Ik zit eigenlijk overal. Ik fiets wat af, hoor! In het gemeentehuis maak ik mijn dag vol. Het is hier gezellig. We worden geaccepteerd en gewaardeerd."

Werken in het groen

Overigens werkt de gemeente Hardinxveld-Giessendam al langer samen met de Avelingen Groep. Vanaf eind oktober werken vier medewerkers mee met de reguliere groenwerkers van de gemeente. ,,Dat bevalt uitstekend", laat Gerard Doeland, bedrijfsleider Groen- en Dienstverlening, weten. ,,Avelingen Groep heeft een eigen kwekerij. Alle beplanting in Hardinxveld-Giessendam komt uit eigen kwekerij." Avelingen Groep en de Regionale Sociale Dienst (RSD) hebben in 2012 hun samenwerking geïntensiveerd. Dat betekent dat waar mogelijk cliënten van de RSD via Avelingen Groep worden begeleid naar regulier werk. Natuurlijk zijn er ook mensen die door een handicap niet in staat zijn op locatie te werken. Zij doen het zogeheten Beschut Werk. Net als de medewerkers op locatie hebben zij hun arbeidstrots. Dat geeft een goed gevoel van eigenwaarde. Dat wil toch elk mens!

advertentie
advertentie