Dreigende ontslagen bij Rivas

5 december 2012 om 00:00 Voorpagina

REGIO - De bijna driehonderd Rivas-medewerksters in de huishoudelijke verzorging dreigen toch hun banen kwijt te raken. De nieuwe zorgaanbieders willen de ex-Rivas-medewerkers namelijk niet onder dezelfde voorwaarden in dienst nemen. Dat zou volgens de aanbestedingsvoorwaarden van de zeven in het sociale domein samenwerkende gemeenten in deze regio wel het geval moeten zijn.

‘Desnoods gaan we naar de rechter’

Door Everdien Hamann

,,Desnoods gaan we naar de rechter", aldus woordvoerder Jeroen Hurkens. ,,Er is nu een hele bizarre situatie ontstaan, waarover geen jurisprudentie bestaat. We gaan met de nieuwe zorgaanbieders om de tafel zitten om ze op andere gedachten te brengen. Er zijn hierover CAO-afspraken gemaakt. We kunnen onze mensen niet garanderen dat ze door andere zorgaanbieders worden overgenomen, maar we zullen ons tot het uiterste inspannen dat dit wel gebeurt."

Hoger salaris

Rivas nam niet deel aan de aanbesteding voor huishoudelijke hulp voor inwoners met een indicatie. De tien zorgaanbieders die zich met succes hebben ingeschreven moeten volgens de CAO VVT het Rivas-personeel overnemen, maar dat blijkt nu dus niet het geval. Rivas-medewerksters zouden in sommige gevallen hoger zijn opgeleid en daardoor een hoger salaris hebben. Ook bieden de nieuwe werkgevers vaak liever een jaarcontract dan een vast contract. Bij Rivas lopen de vaste contracten met ongeveer 140 vaste werknemers per 1 januari af. 150 tijdelijke contracten worden niet verlengd. Ondertussen is het hele spektakel van ‘nieuwe hulp zoeken’ en ‘nieuwe werkgever zoeken’ al volop aan de gang. Vorige week donderdag werd hiervoor een markt gehouden in de Evenementenhal met de nieuwe zorgaanbieders en de Alfacheque-organisatie. Het was er de hele dag een drukte van belang. Ook kwamen er veel medewerksters van Rivas, die nu geen idee hebben van hoe het met hen verder gaat.

,,We zullen de gemeente erop aanspreken: ‘U besteedt aan, dan moet u er op toezien dat afspraken worden nagekomen’, vervolgt Hurkens. ,,Maar de tijd dringt. In andere plaatsen, zoals Vianen, zijn onze medewerksters wel keurig overgenomen en zijn de zaken netjes afgewikkeld. We hopen dat dat in Gorinchem ook gebeurt, maar we kunnen geen ijzer met handen breken." Wethouder Jack Oostrum is niet van plan zich als gemeente in deze juridische discussie te mengen. ,,Het staat in de CAO beschreven. Dat is dus een zaak tussen werkgevers en werknemers. Wij staan daar als gemeente buiten. In de aanbesteding is wel gewezen op deze CAO-afspraken."

‘Morele verplichting’

Het is een regionale aangelegenheid. De aanbesteding is op poten gezet door de gemeenten Gorinchem, Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Liesveld, Zederik, Graafstroom en Nieuw-Lekkerland. De Ondernemingsraad van Rivas spreekt de gemeenteraden erop aan en stuurde vorige week een brandbrief. ,,Volgens de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) zijn gemeenten verantwoordelijk voor hulp in huis", aldus Elsbeth de Jong van de OR. ,,Zowel medewerksters als cliënten worden nu de dupe van een juridisch steekspel. De hete aardappel wordt doorgeschoven, maar de gemeente heeft toch ook zoiets als een morele verplichting? Het gaat om werkgelegenheid en ouderen, die soms al vele jaren dezelfde en vertrouwde hulp in huis hebben."

advertentie
advertentie