Vriendenschaar wint op karakter

9 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Vriendenschaar speelde in de thuiswedstrijd tegen Antilopen een zwakke eerste helft, maar knokte zich na rust terug in de wedstrijd en wist in de slotfase de overwinning naar zich toe te trekken.

Bert Verspuij was na een wereldreis van vier maanden weer van de partij. Hij trad aan als vervanger van Peter Visscher, die door zijn studie niet meer aan de vereiste trainingsfrequentie kan voldoen. Steven Bakker stond in de basis voor de lichtgeblesseerde Mees van de Waal van Dijk, die op de bank begon. Bij de dames was Jolijn Muilwijk weer de vervangster van de geblesseerde Zita Schröder. Opnieuw dus een aantal vakwisselingen, wat wellicht het moeizame spel in de eerste twintig minuten verklaart. De start was nog goed. Na ruim vijf minuten stond door rake schoten van Tjeerd Putters (2x) en Verspuij een 3-2 voorsprong op het scorebord. In het volgende kwartier kwamen de groenhemden echter niet meer tot scoren. Het aanvalsspel was onrustig waardoor verkeerde keuzes werden gemaakt en ook verdedigend werd te veel ruimte weggegeven. Antilopen profiteerde daarvan en liep uit naar een voorsprong van 3-7 voordat Verspuij (die weer bijna als vanouds speelde) tegen kon scoren. Dat gaf de ploeg weer wat vertrouwen. Ondanks het matige spel kon Vriendenschaar qua scoreverloop gelijke tred houden met de gasten uit Leusden.

Trainer-coach Jan Arie van Houwelingen, die zich in de eerste helft boos had gemaakt op zijn team, zag na zijn donderspeech in de rust de spelers goed gemotiveerd aan de tweede helft beginnen. Desondanks nam Antilopen binnen acht minuten een 10-14 voorsprong en moest Vriendenschaar aan een inhaalrace beginnen. Routinier Van de Waal van Dijk kwam in de ploeg voor Sebastiaan de Jong. Hij nam met zijn inzet en press-verdediging de ploeg op sleeptouw. Zelf scorend - nadat Krista Kop en Putters al raak hadden geschoten - bracht hij de stand op 13-14. Na een treffer van van Antilopen volgden opnieuw drie doelpunten op rij. Door een slim balletje onder de korf van Bakker, een benutte strafworp van Putters en een raak schot van Verspuij kwam Vriendenschaar halverwege de tweede helft op voorsprong: 16-15. Ook na de gelijkmaker scoorden de Hardinxvelders drie keer in successie. Benutte vrije ballen van Kop en Verspuij en een treffer van Tjeerd Putters brachten de stand op 19-16. Hiermee leek de wedstrijd te zijn gelopen. Echter, Antilopen mikte de bal drie keer achter elkaar van grote afstand in de korf waarna het, met nog vijf minuten op de klok, weer gelijk was. De thuisploeg liet zich niet van de wijs brengen en knokte zich opnieuw naar een voorsprong. Milou van Dijk schoot raak, gevolgd door Van de Waal van Dijk. Toen Bakker opnieuw onder de korf de bal door de mand wist te krijgen was de overwinning veiliggesteld. Tien seconden voor tijd moest Kop bloedend het speelveld verlaten na een onbesuisde actie van haar tegenstander en kon Putters uit de gegeven stafworp de eindstand op 23-19 bepalen. Een belangrijke overwinning voor Vriendenschaar, dat daardoor weer deel uitmaakt van de vijf ploegen die in achtervolging zijn op de verrassende, nog ongeslagen koploper Victum/IGCN, dat zaterdag 15 december op bezoek komt in Hardinxveld-Giessendam.

De wedstrijd begint om 19.25 uur en wordt gespeeld in sporthal De Wielewaal.

Scores: Tjeerd Putters 7, Bert Verspuij 6, Krista Kop 4, Mees van de Waal van Dijk 2, Steven Bakker 2, Sebastiaan de Jong 1 en Milou van Dijk 1.