'Ik wil dolgraag opnieuw in Ahoy staan'

11 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Voorafgaand aan de korfbalwedstrijd PKC/Hagero - TOP/Wereldtickets.nl werd ook in Papendrecht afgelopen weekend stilgestaan bij de gebeurtenissen van vorige week in Almere, waar grensrechter Richard Nieuwenhuizen slachtoffer werd van zinloos (voetbal)geweld. Daardoor kende het duel, met de pas 19-jarige Richard Kunst in de gelederen, in de Korfbal League een vreemde sfeer, die wel indrukwekkend was. Dat vond ook de korfballer uit Hardinxveld-Giessendam, die zijn loopbaan startte bij het plaatselijke HKC.

Door Michael de Vogel

,,Ik kom er niet veel meer, maar volg ze wel waar ik kan'', opent Richard Kunst het verhaal. ,,Ik heb er tot de A-junioren gespeeld. Toen werd ik, samen met Danny den Dunnen, gevraagd voor PKC. Dat is een kans die je moeilijk kunt weigeren want het is de top van het korfbal.'' Het verschil met HKC is duidelijk. ,,Niet alleen het sportieve niveau, maar ook de grootte van de vereniging. PKC heeft veel meer leden en jeugd en richt zich meer op prestatie.'' Korfballen bij PKC is topsport, vindt de jonge Hardinxvelder. ,,Het spelniveau en tempo liggen heel hoog. Je wordt echt elke training en wedstrijd beter.''

'Hard blijven werken'

Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft Kunst zich inmiddels ontwikkeld tot vaste kracht. Maar hij blijft kritisch. ,,Ik ben er nog lang niet. Ik moet hard blijven werken om mijn basisplaats te behouden. Verdedigend en aanvallend gaat het vrij goed. Zeker de laatste weken pak ik regelmatig mijn doelpuntjes mee.'' Zijn debuut herinnert de korfballer zich nog goed. ,,Dat was drie jaar geleden tegen DOS. Ik mocht invallen en hoefde me puur te richten op verdedigen. Dat ging best aardig. Dan kijk je daar met een goed gevoel op terug.'' Uit zijn woorden merk je duidelijk op dat korfbal belangrijk is. ,,Het maakt een zeer groot deel uit van mijn leven. Ik train bijna elke dag en verdien een leuk centje bij op deze manier. Als student is dat ideaal. Daardoor kan ik me volledig richten op mijn studie en sport.'' Zijn mooiste herinneringen weet hij direct voor zich te halen. ,,Ik heb tweemaal een finale gespeeld in Ahoy. Met zowel het eerste team van PKC als met A1. Alleen al de sfeer en apotheose in de sporthal is werkelijk genieten. Twaalfduizend supporters op de tribunes. Kippenvel! Jammer genoeg gingen beide finales verloren."

'Steeds meer allround'

Momenteel draait PKC op volle toeren in de Korfbal League. De eindstrijd lijkt opnieuw haalbaar, al is het nog vroeg in het seizoen. De Papendrechtse topclub wordt regelmatig door Kunst bij de hand genomen. Vaak wordt het jonge talent de hemel in geprezen door de media en liefhebbers. Zelf houdt de speler zich op de vlakte. ,,Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan de teamprestatie. Dat is altijd het belangrijkste. Wel vind ik het fijn dat ik momenteel ook regelmatig in de spits speel zodat ik kan scoren. 'Rebounden' gaat ook steeds beter. Ik ben blij dat ik me steeds meer ontwikkel tot een allrounder.'' De jonge speler ziet het als groot voordeel dat iedereen excelleert in het team. ,,Ik denk dat dat de kracht is van PKC. Iedereen kan een wedstrijd beslissen. We zijn een hecht collectief dat voor elkaar door het vuur gaat. Daardoor zijn het zelfvertrouwen en de sfeer goed."

'Op oudere leeftijd'

Kunst hoopt dat hij zijn ambitie dit seizoen kan waarmaken: ,,Ik wil dolgraag met PKC opnieuw in Ahoy staan en dan natuurlijk het liefst kampioen worden. Dat zou de ultieme bekroning zijn.'' Maar de jonge korfballer heeft meer wensen. ,,Ik wil ook uitgroeien tot een vaste kracht bij het Nederlands team. Daarom ben ik ontzettend gefocust op het leveren van prestaties. Ik wil bijvoorbeeld graag de World Games meemaken. Daarin kun je je met andere landen meten.'' Wel beseft Kunst dat hij bij topland nummer één speelt. ,,Hier komt de sport vandaan en is gewoonweg meer geld om de sport te beoefenen. België is een goede tweede. Ik vind het wel positief om te zien dat bijvoorbeeld Taiwan in opkomst is. Dat betekent dat ook wereldwijd iets gebeurt op korfbalgebied.'' En HKC? Kunst lacht. ,,Ik kijk nu nog niet te ver vooruit. Ik ben nog jong en wil zo lang mogelijk op het hoogste niveau door. Maar een terugkeer bij HKC, op de lange termijn, behoort tot de mogelijkheden. Alleen wel op oudere leeftijd verwacht ik."

Volgende week maandag kan hij al een prijs winnen. Hij is namelijk één van drie genomineerden in de categorie Sporttalent van het Jaar Rotterdam-Rijnmond.

advertentie
advertentie