'Plezier in de zwemsport staat voorop'

11 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Deze week in de sportrubriek 'Rondje langs de velden' zwemvereniging ZVH. Het Kompas ging in gesprek met secretaris Corina van Schijndel. ,,Bij ZVH wordt in de eerste plaats het sportplezier gestimuleerd. Dat staat voorop. Maar door het beoefenen van de zwemsport neemt ook de fysieke en mentale weerbaarheid van de kinderen toe."

Door Michael de Vogel

Zwemvereniging Hardinxveld-Giessendam (ZVH) is opgericht in 1997. ,,Als vereniging maken we deel uit van de kring Rotterdam, onder de paraplu van de KNZB", zegt Van Schijndel. ,,De doelstelling van ZVH is de zwemsport te promoten en in het bijzonder het wedstrijdzwemmen. Zwemmen is immers een lifetime-sport en ook de meest populaire sport van Nederland. Drie miljoen Nederlanders bezoeken minimaal één keer per maand een zwembad en ruim 460.000 kinderen halen jaarlijks een zwemdiploma.'' ZVH biedt kinderen ook na het behalen van hun diploma's de kans om met plezier naar het zwembad te blijven komen. ,,Plezier is de belangrijkste factor waarom kinderen voor de zwemsport kiezen. Dat wordt mede bepaald door de motivatie van het kind, de manier waarop de training wordt gegeven, de aanleg voor de sport en natuurlijk de zwemvriendjes- en vriendinnetjes. Wie de smaak te pakken krijgt blijft zwemmen: gaat verder in de wedstrijdsport, wordt recreatief zwemmer, gaat triatlons doen, doet af en toe eens een open water-race of blijft een trouw baantjestrekker.''

Honderd leden

Op dit moment heeft ZVH ongeveer honderd leden, met jeugd en senioren. ,,We hebben circa 55 recreanten en 25 wedstrijdzwemmers,", licht Van Schijndel toe. ,,Twintig vrijwilligers - ouders van leden en senior-leden - verrichten allerlei functies binnen de vereniging. Dat varieert van bestuurslid, official, trainer, clubblad, het verzorgen van de website en het verrichten van hand- en spandiensten tijdens de trainingen en bij wedstrijden en of andere activiteiten. Er zijn drie trainingen per week.'' Momenteel neemt ZVH deel aan twee competities met verenigingen uit de regio en aan door de Kring Rotterdam georganiseerde kringwedstrijden. Daarnaast is er ruimte voor deelname aan zwemmarathons. Mits dit de reguliere wedstrijden niet in de weg zit. In juni van dit jaar vierde de vereniging haar 15-jarig bestaan met een kampeernacht, met aansluitend het clubkampioenschap en een spelprogramma. ,,We kunnen met veel genoegen op dit evenement terugkijken. Wat nog in het vat zit in dit jubileumjaar gaan we nog niet openbaar maken. Dát moet een verrassing blijven."

'Draaien op vrijwilligers'

Binnen de vereniging heeft de jeugd een belangrijk aandeel. Van Schijndel: ,,Omdat bewegen voor de jeugd steeds belangrijker wordt vindt de club het belangrijk daar een bijdrage aan te leveren. Het is erg belangrijk dat we de jeugd tussen zes en achttien jaar aan het sporten krijgen en houden. Of dat een moeilijke opgave is zal mede afhangen van hoe de gemeente zich opstelt ten aanzien van bewegen en sporten in het algemeen en sportverenigingen in het bijzonder.'' Als voorbeeld noemt ze de sluiting van het buitenbad: ,,Kennismaken met water en wateractiviteiten word je door dit soort besluiten hoe dan ook ontnomen. De vraag die gesteld kan worden is: Als er geen of onvoldoende faciliteiten zijn neemt de jeugd in de toekomst dan nog wel aan sporten deel?'' Wat de toekomst brengt, is onduidelijk. ,,Wel willen we vasthouden aan het principe dat ZVH moet draaien op vrijwilligers, ouders van leden en leden die samen met én voor elkaar in verenigingsverband willen samenwerken aan de doelstelling: het promoten van de zwemsport. Dat creëert zorg voor elkaar en een gezellige vereniging, waar het plezierig en veilig sporten is."

advertentie
advertentie