Spanning buldert door De Wielewaal; Vriendenschaar troeft koploper af

16 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In een attractieve wedstrijd tussen Vriendenschaar en Victum/IGCN trok eerstgenoemde ploeg uiteindelijk na een boeiende tweestrijd aan het langste eind. Het collectief sterke Vriendenschaar bleek over meerdere schijven te kunnen scoren en was daarmee nét te sterk voor de lijstaanvoerder. In een gelijkopgaande wedstrijd werd het na een spannende slotfase 29-27.

Vriendenschaar begon met een aantal wijzigingen. Susan Leeuwis speelde voor de geblesseerde Krista Kop en Steven Bakker nam de plaats in van Mees van der Waal van Dijk, die eveneens aan de kant bleef vanwege een kwetsuur. Er werd fel gestart. Beide ploegen gingen voor de winst. Echter, in de eerste minuten werd relatief weinig gescoord. Na tien minuten kwam daar verandering in werd het duel harder. Victum speelde erg fysiek. Al eerder in de zaalcompetitie is gebleken dat ze veel doelpunten tegen krijgen door verdedigende fouten. De eerste helft ging gelijk op. Beide teams namen afwisselend de leiding. Steven Bakker zat zodanig goed in de wedstrijd dat Bert Verspuij voor hem in de rebound ging spelen. Daarnaast was een hoofdrol weggelegd voor Tjeerd Putters. Met zeven doelpunten in de eerste helft was hij een plaaggeest voor Victum, dat echter ook veelvuldig wist te scoren. De thuisploeg keek bij rust tegen een 15-16 achterstand aan.

De groenhemden kwamen fel uit de kleedkamer. Bakker bracht Vriendenschaar bij de eerste de beste aanval direct op gelijke hoogte. Het publiek geloofde volledig in het team. De sfeer op de tribunes van sporthal De Wielewaal was erg goed. De supporters leefden volledig mee en dat was aan de spelers te merken. Weer volgde een spannende, gelijkopgaande fase waarin het verschil steeds maar één punt bedroeg. Vijf minuten voor het einde stond het collectief sterke Vriendenschaar op en sloeg het team dankzij een trefzeker schot en een al net zo succesvolle vrije bal van Sebastiaan de Jong het eerste gaatje van twee punten: 26-24. Victum sputterde nog wat tegen waardoor de laatste vijf minuten zeer spannend waren. Na al twee rake schoten in de tweede helft was de laatste fase voor Arjanne Verhoef. De 18-jarige schoot met flair de 27-25 binnen met nog twee minuten zuivere speeltijd op de klok. Victum antwoordde met een raak afstandsschot. De spanning bulderde door De Wielewaal. Opnieuw was het Putters met een fraaie persoonlijke actie, gevolgd door een raak schot. Weer antwoordde de ploeg uit Houten met een slim balletje onder de korf. Vriendenschaar zag nog dertig seconden op de klok en kreeg een vrije bal mee. Het publiek vreesde voor een déja vu van de wedstrijd tegen EKVA waarin de scheidsrechter op een gelijk aantal seconden floot voor tijdrekken. De laatste seconden tikten weg. Met nog vijftien tellen schoot Verhoef de bal koelbloedig richting korf. Iedereen hield zijn hart vast, maar de bal vloog in de mand. De buit was binnen.

Vriendenschaar doet door deze zwaarbevochten overwinning mee om de koppositie in poule C van de Overgangsklasse. Aanstaande zaterdag, 22 december, staat de laatste wedstrijd van 2012 op het programma tegen Die Haghe. De wedstrijd in de Hofstad begint om 20.05 uur.

Scores Vriendenschaar: Tjeerd Putters 10, Steven Bakker 6, Sebastiaan de Jong 6, Arjanne Verhoef 4, Bert Verspuij 2 en Susan Leeuwis 1.