'Bikkel' Simone doet iets terug voor kankerbestrijding

23 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Door haar familie en vrienden wordt ze een bikkel genoemd. Simone Ritmeester, nu 22 jaar oud, kreeg vorig jaar de diagnose de ziekte van Hodgkin. Amper twee weken na de ontdekking van de lymfeklierkanker startte de behandeling. Inmiddels is Simone een jaar 'schoon'. Haar grootste wens is deel te nemen aan de Alpe d'HuZes. Met een team samengesteld uit familie en vrienden. ,,Dit is mijn kans om iets terug te doen.''

Door Annika Both

Vrijdag 15 december was het precies een jaar geleden dat Simone hoorde dat ze schoon is. Nu duurt het nog vier jaar voordat ze genezen verklaard kan worden. Simone is optimistisch. Altijd al geweest, ook gedurende de behandeling van haar ziekte. Twee dagen na de slechte diagnose zag ze een live-reportage van de Alpe d'HuZes op televisie. Ze was onder de indruk en zei meteen aan het evenement mee te willen doen zodra ze beter is.

'Vereerd'

Doordat Dick Alblas (die al twee keer eerder deelnam aan Alpe d'HuZes) het stokje doorgeeft, is het team zeker van deelname in 2013. Mees van de Waal van Dijk, Simones zwager, is na haar vader Leo het eerste teamlid. Een vanzelfsprekende keus want: ,,Fietsen is mijn hobby.'' Mees kent de Alpe d'Huez en zijn verraderlijke hoogte. ,,Ik heb hem door de jaren heen zes keer gedaan. Ik vind het heel bijzonder om mee te doen aan Alpe d'HuZes.'' Simone stak iedereen aan met haar enthousiasme. Ze breidde het team uit met zus Claudia, Rens van der Plas, Dick Kroon, Anne Vlot en Nelis van Son. Laatstgenoemde ging zelfs voor 'Siem' op de knieën. Zo graag wilde hij meedoen. ,,Ik ben een fanatiekeling.'' Anne: ,,Ik voelde me vereerd toen Simone me vroeg. Kanker geeft je een gevoel van onmacht. Je staat ernaast en kunt niets doen. Dit is mijn kans om iets terug te doen. Ik houd niet van fietsen, maar voor Siem doe ik alles.'' Moeder Marjo en Carola den Dunnen fietsen niet mee, maar ondersteunen het team waar ze kunnen.

Activiteiten

Team Siem wil in totaal 30.000 euro inzamelen. Daarvoor houden de leden verschillende activiteiten. Zo zijn er spinning-marathons op 26 januari en 20 april, een diner voor 50 euro bij Kampagne op 13 februari en 27 maart, een High Tea aan de Giessen, een Zumba-marathon en een sponsorevenement. ,,De spinning-marathon op 26 januari en het driegangendiner op 27 maart zitten al vol. Het gaat zó snel. We staan te kijken van het enthousiasme. Iedereen wil meedoen of biedt spontaan medewerking aan.'' Volgens haar vader is dat niet gek: ,,Kanker raakt iedereen. Het doel van Alpe d'HuZes spreekt iedereen aan. Na de diagnose stortte onze wereld even in. Je moet het nieuws verwerken, maar op een gegeven moment ga je weer licht zien. Dat komt mede door de wilskracht van Simone. Ze volhardt in haar positiviteit. Het wrange van kanker is dat iemand die ontzettend ziek is dankzij de enorme medische vooruitgang weer beter wordt, maar dat er ook mensen zijn die na genezen te zijn verklaard na jaren toch weer worden getroffen door de ziekte en overlijden. Het geld is hard nodig om de behandelingen nog meer te verbeteren."

'Zitvlees kweken'

Elk teamlid bereidt zich op zijn of haar eigen manier voor. Feit is dat genoeg conditie moet worden opgebouwd. Een aantal 'spint' en wil in april aan de toerversie van de Amstel Gold Race deelnemen. ,,Vanaf maart gaan we buiten kilometers buiten en flink wat zitvlees kweken.'' De fanatiekelingen in het team plannen drie keer de berg op te fietsen. De anderen gaan voor twee beklimmingen. De teamleden zien de zware sportieve opgave positief tegemoet, maar weten dat er veel emotie bij komt kijken. ,,Daar ontkom je niet aan, het overkomt je.'' Simone: ,,Ik plak een doos tissues op mijn stuur.''

Team Siem is te vinden op Facebook. Zie ook hun persoonlijke pagina: deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teams/teamsiem.

advertentie
advertentie