Lezing over Maria Sibylla Merian

28 december 2012 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Op donderdag 10 januari geeft de auteur A.J.H.G. Ronhaar uit Gorinchem op uitnodiging van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen een lezing getiteld "Maria Sibylla Merian, vlindervrouw uit de 17e eeuw''. De lezing wordt gehouden in De Til in Giessenburg en begint om 20.00 uur. Leden van de geschiedkundige vereniging kunnen gratis naar binnen, niet-leden betalen €2,00.

Maria Sibylla Merian werd in 1647 geboren in Frankfurt aan de Main en overleed in Amsterdam in 1717. Haar hele leven lang heeft ze zich bezig gehouden met het wonder van de metamorfose vooral bij vlinders, maar ook bij andere insecten en amfibieën. Al op 13-jarige leeftijd zocht zij buiten de stad Frankfurt rupsen om die thuis op te kweken. Later legde ze haar bevindingen vast in drie vlinderboeken, die ze zelf illustreerde. Dat schilderen en graveren had ze van haar stiefvader Jacob Marrel geleerd.

In Amsterdam had ze opgezette volwassen vlinders uit de tropen gezien in de zogenaamde rariteitenkabinetten. Maar dat was haar niet genoeg. Zij wilde de volkomen gedaanteverwisseling zelf zien en schilderen. Op 52-jarige leeftijd reisde Maria samen met haar jongste dochter naar Suriname om daar de metamorfose van tropische vlinders te bestuderen.

Een paar jaar heeft Maria deel uitgemaakt van de labadistengemeente in het Friese Wieuwerd. Toen ze daar met haar twee kinderen was, heeft ze haar vlinderwaarnemingen geordend tot een studieboek.

Op haar sterfdag heeft de secretaris van tsaar Peter de Grote dit studieboek gekocht en meegenomen naar Sint Petersburg, waar het zich nu nog bevindt in de Hermitage. Ze wordt gezien als de belangrijkste en meest invloedrijke natuurhistorische tekenaar die in de zeventiende eeuw in Nederland (en Suriname) werkzaam is geweest.

advertentie
advertentie