Schaakuitslagen De Giessen en Linge

29 maart 2013 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Wim Rietveld won in de interne competitie van schaakclub De Giessen en Linge heel snel van Rob van Driel, die in het Schots gambiet in een openingsval trapte. Eddy Korevaar won in een heel spannende partij van Marius de Wit, maar besefte dat het geluk aan zijn zijde was. Marius stond lange tijd beter met een prachtig loperpaar, maar in de beslissende tijdnoodfase liet hij Eddy's dame onnodig binnenkomen met mat tot gevolg.

Milly Schakel slaagde er tegen Bram Capelle niet in om haar beter staande stelling in winst om te zetten, zodat remise het resultaat werd. Tijmen Schakel kwam goed uit de opening tegen Mark Couwenberg, maar verslikte zich in het vervolg. De partij kantelde en het punt ging naar Mark.

Volgende week vangt de vierde periode aan. Het treffen tussen Jaco Vonk en Tim Schakel zal nog niet allesbeslissend, maar wel richtinggevend zijn wie de beste troeven voor het kampioenschap in handen krijgt. Jaco speelt met wit en dit is een voordeel (vergelijkbaar met een thuisduel bij de voetbalsport). Daarbij blijft hij bij remise koploper en houdt zijn kansen dan in eigen hand. Tim kan hier tegenover stellen dat hij in de tot nu toe 73 gespeelde partijen over de afgelopen twintig jaar - met lange bedenktijd - kan bogen over een iets betere score. De onderlinge score over de laatste tien jaar is echter exact in balans.

Bekercompetitie

Jaco Vonk kwam niet goed uit de opening in zijn partij tegen Arjo van Houwelingen. De opening was duidelijk voor Arjo, Jaco was gedwongen tot afwachten. Tot zet 18 speelde Arjo het prima, maar met zijn 18e zet ging hij in de fout. Jaco kon het heft overnemen, met behulp van het loperpaar zijn stelling versterken en in het eindspel het verschil maken.

De partij tussen Henk Boot en Tim Schakel ging aanvankelijk gelijk op. Evenals Arjo ging ook Henk met zijn 18e zet in de fout. De fout van Henk had direct catastrofale gevolgen. Middels een petit combination stelde Tim hem voor de keuze mat of dameverlies, waarna Henk de partij begrijpelijkerwijs direct opgaf.

Evenals in de interne competitie gaan ook in de bekercompetitie Jaco en Tim uitmaken wie van hen zich bekerkampioen seizoen 2012-2013 mag noemen. Het wordt het 75e treffen tussen beide kemphanen.

advertentie
advertentie