Expositie Meesterlijke Miniaturen in de Koperen Knop

30 maart 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In Museum De Koperen Knop is van 6 april tot en met 4 mei een bijzondere expositie te zien. Miniatuurbouwer Gerard Klein Hofmeijer houdt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van zijn miniatuurbouw een overzichtstentoonstelling, waar alle miniaturen en tal van facetten van het werk van de miniatuurbouwer te zien zijn.

Miniatuurbouwer is een specifiek vak, waarvoor vooral heel veel geduld nodig is. Perfectie tot in detail speelt een belangrijke rol. De miniatuurbouw op deze expositie is van een geheel andere aard dan de bekende modelbouw of maquettebouw. Gerard Klein Hofmeijer bouwt miniaturen voor huiseigenaren waarvoor hun pand een bijzondere betekenis heeft. De liefde voor hun huis staat aan de basis van de opdracht waardoor ook het vervaardigen van deze zeer natuurgetrouwe miniaturen een liefdevol en heel persoonlijk proces wordt. Aan het ambachtelijk werk, dat momenteel hernieuwd in de belangstelling staat, is heel goed te zien dat alles is ontstaan door veel vakmanschap, onnavolgbaar geduld, en vooral persoonlijke passie. Dat zijn de elementen waarmee Klein Hofmeijer de opdrachten van de huiseigenaren uitvoert en zijn werk zo bijzonder en uniek maakt. En dat maakt het voor de bezoekers zo aantrekkelijk om de miniaturen samen met alle erbij behorende materialen en illustraties te komen bekijken. Vrijwel alle miniaturen die Gerard Klein Hofmeijer de afgelopen tien jaar in opdracht heeft gebouwd zijn op de expositie te zien. In feite nemen hierdoor zijn opdrachtgevers ook deel aan de expositie, door het beschikbaar stellen van de miniaturen. Miniaturen en gevels van boerderijen, winkels en woonhuizen.

Op de expositie is heel veel meer te zien dan alleen de miniaturen zelf. Prachtige tekeningen, bijzondere foto's, unieke materialen en een film geven de bezoeker een compleet beeld van hoe een miniatuur tot stand komt. Om dat beeld goed over te brengen staat ook een groot deel van het atelier van de miniatuurbouwer op de expositie. Gerard Klein Hofmeijer zal vooral op de zaterdagen vaak op de expositie aanwezig zijn. Om te vertellen over zijn werk en om te laten zien hoe hij de miniaturen vervaardigt. De film over Klein Hofmeijer Miniatuurbouw gaat bij de opening in première. Het bijzondere van de expositie is de samenwerking tussen de miniatuurbouwer en het museum. Musea zijn erop gericht om collecties te verzamelen, te beheren en te exposeren. De laatste jaren speelt daarbij het bedrijfsleven in toenemende een belangrijke rol. Door het werk van een commerciële miniatuurbouwer in een cultuurhistorisch museum tentoon te stellen wordt een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van musea in de samenleving als ambassadeurs van de cultuurhistorie.

advertentie
advertentie