Wmo: ingrijpen is noodzakelijk

22 april 2013 om 00:00 Nieuws

'Gemeente is

structureel uit

zijn jasje gegroeid'

H'VELD-G'DAM - De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft net als andere gemeenten al jaren te maken met aanhoudende kostenstijging bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een stijging die onder meer wordt veroorzaakt door de vergrijzing, het langer thuis wonen en het gebruik van de Molenhopper. ,,Kregen we eerst meer geld van het Rijk dan we uitgaven aan de Wmo en stopten we dit netjes in een reserve, nu is deze reserve al een tijdje leeg en zijn we structureel uit ons jasje gegroeid", vertelde wethouder Eelke Kraaijeveld donderdagavond tijdens de Ontmoeting aan de gemeenteraad en de publieke tribune.

Door Wil Sommeijer

De kosten bedroegen in 2012 zo'n 3,1 miljoen euro terwijl ongeveer 2,7 miljoen van het Rijk werd ontvangen. ,,Een verschil van meer dan vier ton. Begin 2012 heeft de raad maatregelen genomen waarmee een eerste ombuiging van 260.000 euro is gerealiseerd door aanbesteding, eigen bijdragen voor woon- en vervoervoorzieningen en aanpassing van de uitvoeringsorganisatie", aldus Kraaijeveld. Opties voor de bezuinigingen vanaf 2013 betreffen de hulp bij het huishouden via de Alfacheque, het verscherpen van de toegang tot voorzieningen als de Molenhopper (een bezuiniging die in 2014 ingaat), de invoering van 'De Kanteling' in 2015 en het organiseren van collectieve voorzieningen in 2016. Mede door het 'gekantelde' Wmo-beleid is sprake van een aanvullende bezuinigingstaakstelling, die oploopt van 100.000 euro in 2014 tot 200.000 euro in 2015 en structureel 350.000 euro per jaar vanaf 2016. De kanteling betekent meer eigen verantwoordelijkheid oftewel de eigen kracht benutten van mensen en hun directe omgeving/sociale netwerk. Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden en resultaten van collectieve voorzieningen die gedeeltelijk kunnen dienen als goedkoper alternatief voor individuele voorzieningen. ,,Je kunt dan denken aan een scootmobiel en een rolstoelpoule in bepaalde wijken en complexen", legde de wethouder uit. De maatschappelijke gevolgen zijn niet gering. Meer dan voorheen zal de aanvrager op haar/zijn eigen verantwoordelijkheid worden gewezen. Pas in tweede instantie wordt een oplossing in het formele circuit gezocht.

Molenhopper

PvdA-fractievoorzitter Niek Verkaik vroeg zich af hoe realistisch de bezuinigingen op de Molenhopper zijn. Volgens hem gaat deze voorziening aan zijn eigen succes ten onder. Beleidsmedewerker Dick Kole legde uit dat de Molenhopper in de jaren negentig is opgezet als een vervoersmiddel waar iedereen gebruik van kan maken. ,,De kosten bedragen nu 400.000 euro. Ingrijpen is dus noodzakelijk. De vraag is hoe we de doelgroepen in het bestaande openbaar vervoer kunnen integreren. Dan kan de Hopper weg.'' VVD-burgerraadslid Jaap Huisman vindt dat niet voor de Molenhopper geïndiceerde bewoners best wel iets meer kunnen betalen. IGO-directeur André Schoonderbeek is van mening dat scherp moet worden gekeken bij hulp in de huishouding: ,,Het gaat erom dat we weten over welke mensen we het hebben. Wat ze wel zelf en wat ze niet zelf kunnen. Belangrijk is dat mensen wel mee moeten kunnen doen aan het maatschappelijk leven."

advertentie
advertentie