Voor elk budget een persoonlijk monument

23 april 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Op een ruim perceel aan de Nijverheidsstraat 15 is sinds 1 januari Klover Gedenktekens gevestigd. Eigenaren zijn de zwagers Marco Versluis en Gerwin Klop. De zaak verkoopt monumenten voor (familie)graven en algemene graven. ,,Uiteraard kunnen de mensen ook bij ons terecht voor een urn, al dan niet met bijbehorende steen of bijvoorbeeld een bermmonument'', aldus Versluis. ,,We hebben in opdracht ook al eens een oorlogsmonument vervaardigd."

Door Ria Scholten

Bij de ingang van het terrein staat de verkoopruimte waar de opdrachtgevers plaats kunnen nemen aan de fraaie natuurstenen tafel. In een witte open kast staan voorbeelden van de verschillende soorten natuursteen waaruit de gedenktekens kunnen worden vervaardigd. Op een groot bord staan de diverse lettertypes afgedrukt. Aangrenzend is de monumententuin ingericht waar bezoekers zich een beeld kunnen vormen van de mogelijkheden. ,,Er is op het gebied van inscripties en beeltenissen heel veel mogelijk'', vertellen de heren. ,,Letters en cijfers kunnen worden ingefreesd, maar bijvoorbeeld ook in brons worden opgelegd. De steen kan worden voorzien van een foto, uitgevoerd in keramiek of in glas met aluminium. De nieuwste trend is de afdruk op aluminium. Heel fraai zijn de geëtste afbeeldingen die worden gemaakt met behulp van een CNC-machine of handmatig met behulp van een etspen. Behalve van natuursteen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van materialen als glas en staal.''

'Goed luisteren'

Bij Marco Versluis en Gerwin Klop staat de liefde voor het vak voorop. Ze werken met moderne apparatuur, maar houden het ambacht van steenhouwer graag in ere. Versluis: ,,Een belangrijk aspect van ons werk is het contact met de opdrachtgever, die voor een belangrijke keuze staat. Emoties spelen hierbij zeker een rol. Je moet in dit werk goed kunnen luisteren. Als je zelf weet hoe het voelt om iemand te moeten missen is het gemakkelijker om je in te leven in de gevoelens van degene die tegenover je zit."

'Specifieke wensen'

Klop: ,,Het duurt in de regel twee tot zes maanden voordat nabestaanden eraan toe zijn een monument uit te kiezen. Ze kunnen een kijkje nemen in de monumententuin, maar we hebben ook boeken met voorbeelden. Vaak zijn er specifieke wensen en dan komt al snel het schetsboek op tafel. In onze ontwerpen is veel ruimte voor symboliek. Het is mooi als een monument iets vertelt over het leven en/of de persoonlijkheid van de overledene. Uiteraard kan ook voor een standaard monument worden gekozen. In beide gevallen kan de opdrachtgever rekenen op een vriendelijke prijsstelling. Je kunt stellen dat we voor elk budget een persoonlijk monument kunnen leveren. De levertijd hangt af van het bestelde model, maar ligt in de regel rond de twaalf weken. Het plaatsen van het monument is een nauwkeurig karwei dat we in eigen beheer uitvoeren.'' Belangstellenden kunnen voor uitgebreide informatie de website www.klovergedenktekens.nl. bekijken. Het bedrijf is telefonisch bereikbaar via 0184-641869.

advertentie
advertentie