Vandaal komt er milder van af dan zijn maat

23 april 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een 24-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam heeft maandag in de rechtbank van Dordrecht een werkstraf van twintig uur gekregen. Hij heeft zich volgens de rechter vorig jaar samen met een vriend twee keer schuldig gemaakt aan het plegen van vernielingen bij groenbedrijf De Landsinghof in Giessenburg waar ze op dat moment stage liepen.

Door Peter Stam

Aan het begin van de maand stond zijn 20-jarige maat terecht. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en het betalen van de helft van het schadebedrag. De man die deze week moest voorkomen hoeft voorlopig niets terug te betalen. In april 2011 vond de eerste vernieling plaats. De Hardinxvelders gingen naar De Landsinghof (onderdeel van de Avelingen Groep) en reden rond in een bestelbus. Daarbij ging een waterleiding stuk. In november kwam het tweetal terug. Ruiten werden ingetrapt, de televisie in de sloot gegooid, met schuimblussers op computers gespoten, chocomel over de toetsenborden gegooid, met een trekker tientallen planten kapot gereden, stoelbekleding vernield en zo ging het nog wel even door. Het totale schadebedrag bedroeg ruim 14.000 euro.

Waarom hij de vernielingen pleegde wist de verdachte niet meer. En wat hij ervan vond: ,,Dat weet ik ook echt niet meer", aldus de verstandelijk beperkte man tegen de rechter. ,,Ik vind dat het niet hoort. Ik heb straf verdiend." De officier van Justitie eiste een werkstraf van zestig uur waarvan twintig uur voorwaardelijk. De openbaar aanklager wilde dat de Hardinxvelder de helft van het schadebedrag zou betalen. De rechter vond een werkstraf van veertig uur (waarvan twintig uur voorwaardelijk) voldoende. De vraag om schadevergoeding wees de rechter af. Die was volgens hem onvoldoende onderbouwd. ,,Het bedrijf kan proberen de schade via de burgerrechter alsnog te verhalen." De uitspraak valt op omdat de strafmaat sterk uiteen loopt terwijl beide jongemannen veroordeeld zijn voor exact dezelfde handelingen. De zaken werden door twee verschillende rechters behandeld.

advertentie
advertentie