Journalistiek monument Wil Sommeijer overleden

21 mei 2013 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Wil Sommeijer (70), oud-redactrice van Het Kompas, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden aan de gevolgen van een slopende ziekte. Wil was tientallen jaren hét boegbeeld van het lokale nieuwsblad.

Op betrokken wijze gaf Wil Sommeijer in Hardinxveld-Giessendam invulling aan Het Kompas. Wil was overal. Ze kende iedereen en iedereen kende haar. Wil probeerde mee te denken met verenigingen, particulieren en politieke partijen. ‘Heb je nog een gaatje in Het Kompas van deze week?’. Deze vaak kreeg ze talloze malen en vele malen antwoordde ze - soms zuchtend -: ‘Ik zal kijken wat ik kan doen’. ‘Het Kompas is soms net een groot clubblad’, lachte ze dan naar haar collega’s. Wil besefte dat ze de inwoners nodig had om een goed en gewaardeerd product te kunnen maken. De Hardinxvelders hadden haar nodig. Om de bingoavond succesvol te laten verlopen, de kerkdienst aan te kondigen of te verhalen over sportieve successen.

Tegelijkertijd liet de redactrice zich niet voor haar karretje spannen. Hoewel ze vanwege haar haarkleur én vermeende politieke voorkeur wel eens gekscherend ‘rooie Wil’ werd genoemd, hield ze zich steevast aan de journalistieke spelregels. Zo wist ze zich prima staande te houden in de politieke arena. Hoewel niet geboren in Hardinxveld-Giessendam, leerde Wil snel de gebruiken en tradities van het dorp kennen. Binnen een mum van tijd wist de voormalige inwoonster van Nijmegen en Amsterdam dat de gemeente alles in het kwadraat heeft, met de vele clubs in Boven- én Beneden Hardinxveld. Ze werd er steeds vaardiger in beide kernen te bedienen.

Vele jaren deed Wil verslag van de gebeurtenissen in het dorp. Heftig was de commotie rond burgemeester Arie Noordergraaf, die landelijk nieuws werd toen hij Sinterklaas weigerde binnen te halen. Het leverde een stortvloed aan ingezonden brieven en publicaties op voor Het Kompas. Ook na haar pensionering, enkele jaren geleden, bleef Wil actief. Ze wilde de pen niet wegleggen en werd correspondent. Wil was een trouw volger van gemeenteraadsvergaderingen, interviewde ondernemers en ging bij de familie Pille op bezoek toen hun woning aan de Peulenstraat afgebrand was. Vorig jaar maakte ze het terugtreden van burgemeester Maria Wiebosch-Steeman van nabij mee. Wil was officieel niet meer in dienst bij Het Kompas, maar geen inwoner die dit merkte. Tot aan haar dood vulde zij haar rol met verve in. Haar tomeloze en niet-aflatende inzet openbaarde zich vorige week nog in een gesprek. Een dag voor haar chemotherapie zei Wil: ‘Als ik me goed voel, hoop ik in elk geval nog de gemeenteraad te kunnen verslaan’. Het is haar niet gegund. Wil heeft haar laatste woord geschreven. Het Kompas zal haar missen.

Alex Monster, Regiochef BDU Media (w.o. Het Kompas Hardinxveld).

advertentie
advertentie