Subsidies aan verenigingen ter discussie

26 mei 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het college van Burgemeester en Wethouders wil af van de huidige categorisering ter beoordeling van bezuinigingen op subsidies aan verenigingen en instellingen. Wethouder Eelke Kraaijeveld lichtte donderdagavond de raadsleden in over andere mogelijkheden. De raad twijfelt of er wel getornd moet worden aan het beleid.

Door Annika Both

De gemeente heeft al 1,6 miljoen euro structureel bezuinigd, maar moet opnieuw snijden. Richting 2015 moet er nog eens 700.000 euro uitgespaard worden. Daarvoor liggen al dertig voorstellen klaar, die in juni bediscussieerd gaan worden. Vanaf 2016 zou er 100.000 euro op subsidies aan verenigingen en instellingen bezuinigd moeten worden. Omdat dit voorstel grote gevolgen heeft voor de samenleving wil het college af van de huidige categorisering (zie de laatste alinea).

'Meer afgewogen'

Normaliter zou de gemeente van onderaf beginnen te snijden. De verenigingen en instellingen in categorie E zouden dan dus helemaal hun subsidie verliezen. Kraaijeveld: ,,Wij willen daarvan afstappen omdat we op zoek willen naar een meer afgewogen indeling. We willen de vrijheid om die afweging te kunnen maken.'' Als voorbeeld noemde de wethouder de kaasschaafmethode: elke vereniging of instelling zou dan iets inleveren. Hij is voorstander van een eventuele overgangsregeling. ,,We willen zorgvuldig met deze kwestie omgaan. Op deze manier kunnen de instellingen op de bezuinigingen anticiperen. Ook willen we het gesprek aangaan. Als college willen we dit namelijk koppelen aan het maatschappelijk beleid waar we voor staan.''

Kanttekeningen

De raadsleden zetten kanttekeningen bij het voorstel. CDA-raadslid Wim de Ruiter opperde vast te houden aan de categorisering, maar ruimte te maken voor een andere uitvoering van het beleid. Cor van Vliet van de ChristenUnie was benieuwd naar de terugvaloptie. ,,Als je in gesprekken niet tot resultaat komt kort je dan iedereen op zes procent?'' Benhard van Houwelingen (T@B) gaf aan dat er rekening gehouden moet worden met indirecte subsidies. ,,Anders krijg je scheve gezichten.'' Meerdere vragen van de raadsleden kon de wethouder nog niet beantwoorden omdat het nieuwe beleid nog moet worden vormgegeven. Arjan Meerkerk (SGP): ,,Wij staan als raad aan het roer. Wij kunnen bepalen wat belangrijk is en moeten nu een nieuw kader stellen.''

Categorisering ABCDE

A staat voor wettelijk vastgelegde taken en regionale verplichtingen, zoals de bibliotheek en Merweradio, B voor sociale infrastructuur, zoals de EHBO-vereniging, C voor de zelfredzaamheid van burgers, zoals MEE (ondersteuning vrijwilligers en mantelzorg), D voor maatschappelijke participatie, zoals de SKEW en de peuterspeelzalen en E voor overige activiteiten, zoals de Sinterklaasintocht en De Koperen Knop.

advertentie
advertentie