'Jeugd weerbaarder maken door kennisoverdracht'

27 mei 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Wat is je minimumloon? Hoe vraag je studiefinanciering aan? Hoe los je een conflict met je werkgever op? Het Jongeren Informatie Punt in Hardinxveld-Giessendam - ondersteund door de SKEW en de bibliotheek - biedt jongeren deze weken informatie over werk en inkomen. ,,We proberen jongeren weerbaarder te maken. Kennis is macht.''

Door Annika Both

Het Jongeren Informatie Punt, kortweg JIP, is een landelijk concept. Stichting SKEW en de bibliotheek in Hardinxveld-Giessendam nemen al jaren deel aan het initiatief. Op een kleinschalige manier informeren ze jongeren over verschillende thema's, zoals alcohol, drugs, geslachtsziekten, werk en inkomen en pesten. Dat doen ze via activiteiten, groepsavonden en ontmoetingen met ervaringsdeskundigen. In samenwerking met scholen zijn in het verleden theatervoorstellingen gehouden met als onderwerp onder meer loverboys en internet daten. In de bieb waren tentoonstellingen over verslavingszorg, het budget van jongeren en gehoorschade. De jongerenwerkers Davinia Vogel en Ellen Vissers en bibliotheekmedewerkster Judith Keyser proberen de thema's steeds op een interessante manier onder de aandacht te brengen. ,,Je ziet dat de onderwerpen blijven leven.'' Het thema is ditmaal Werk en Inkomen met daarbij speciale aandacht voor bijbaantjes en vakantiewerk. Volgende week delen de medewerkers tasjes uit aan jongeren met onder andere een handig boekje vol weetjes en gadgets van uitzendbureaus. ,,Jongeren zijn vatbaarder voor manipulatie omdat ze net beginnen op de arbeidsmarkt. Als ze goed zijn geïnformeerd zijn ze weerbaarder.'' Zo vinden de jongeren in het boekje informatie over het minimumloon, hun zorgverzekering en ontdekken ze hoeveel uur ze op welke leeftijd mogen werken. Het brengt hen op de hoogte van hun rechten en plichten en ook van veranderende regelgeving. ,,Zo moet je bij het aanvragen van een studiefinanciering rekening houden met het feit dat de prestatiebeurs vanaf 2014 wordt omgezet in een lening.'' De felrode tasjes (zie foto) zijn ook op te halen bij beide locaties. Daar kunnen jongeren eveneens terecht met vragen.

'Volledig en deskundig'

Het werk van het Jongeren Informatie Punt ligt in het verlengde van de dagelijkse bezigheden van de bibliotheek en het jongerenhonk. ,,We vinden het belangrijk om jonge mensen te informeren. Om ze kennis te verschaffen zodat ze zich staande kunnen houden in de samenleving.'' De meerwaarde van het JIP is dat de bron van de informatie kwalitatief, betrouwbaar en deskundig is, stellen de drie. ,,Veel jongeren vinden tegenwoordig hun informatie op het Internet en denken dan goed op de hoogte te zijn. Toch schort daar vaak nog wat aan. Wij kunnen volledige en deskundige informatie verstrekken.''In het kader van het JIP houden de medewerkers van de Ducdalf op maandag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur spreekuur. Ook kunnen jongeren mailen (d.vogel@stichtingskew.nl en e.vissers@stichtingskew.nl) en bellen naar 0184-612771. Zie ook www.jip.org.

advertentie
advertentie