'Grafmonumenten zijn geen eenheidsworst meer'

30 mei 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Begin dit jaar deed Herman Skledar zijn bedrijf Midden Brabant over aan zoon Richard en schoondochter Fanny. Zij vormen alweer de derde generatie Skledars die het Natuursteenbedrijf onder hun hoede krijgen. Samen met Herman Skledar, zelf al vijftig jaar werkzaam bij Midden Brabant, kijken we terug naar de veranderingen in de grafmonumentenbranche, die van een eenheidsworst veranderde tot puur en persoonlijk maatwerk.

Door Gerard Droog

1 januari 2013 ging Natuursteenbedrijf Midden Brabant over van vader op zoon. Vader Herman Skledar gaf die dag het roer over aan zoon Richard en diens vrouw Fanny, alweer de derde generatie Skledars. Herman kwam bijna een halve eeuw geleden in dienst bij zijn vader Herman senior en nam in 1967 het bedrijf van hem over. Ondertussen beschikt het bedrijf sinds zes jaar over een fonkelnieuwe showroom waarin ruim tweehonderd grafmonumenten staan uitgestald en een nieuwe werkplaats op een kwartier rijden van Gorinchem.

Wie denkt dat de 66-jarige Herman Skledar nu op zijn lauweren is gaan rusten, komt bedrogen uit. ,,Ik ben nog alle dagen op het bedrijf aanwezig en hoop dat nog jaren te mogen doen. Daarvoor is het vak en het contact met de klanten veel te mooi. Dat zou ik voor geen goud willen missen.'' Het is tekenend voor de Brabantse gemoedelijkheid en klantgerichtheid van Midden Brabant. Herman zag de voorbije vijftig jaar veel veranderen in de uitvaartbranche. ,,Vroeger waren grafmonumenten eigenlijk eenheidsworst. Alle monumenten zagen er een beetje hetzelfde uit. Dat is in deze tijd wel anders. Mensen komen met specifieke wensen of maken zelfs een eigen ontwerp voor hun steen. In het verleden kon je alleen maar kiezen uit een boek. Nu gaat men zich eerst oriënteren in de showroom welk grafmonument het beste bij hen past. Dit is in toenemende mate te wijten aan het feit dat mensen steeds vaker hun eigen uitvaart willen regisseren. Tevens zie je steeds meer dat men rechtstreeks het monument koopt bij de steenhouwerij en niet meer via een tussenpersoon of begrafenisondernemer. Dat scheelt op een grafmonument zomaar honderden euro's . Door het rechtstreekse contact met ons ontstaat er ook geen ruis op de lijn zodat men zeker weet dat hun wensen ook voor de volle honderd procent worden uitgevoerd tegen een scherpe prijs. Vooraf afgesproken zodat nabestaanden niet voor een verrassing komen te staan.'' Hoewel het werk in de werkplaats van Midden Brabant voornamelijk machinaal gedaan wordt is het oer oude handwerk niet verdwenen. ,,Tijdens onderhoud van een echte oude steen of het bijzetten van een dierbare is er nog steeds sprake van het oude handwerk met hamer en beitel", gaat Richard verder. ,,Dat ambacht beheersen wij nog. Met moderne monumenten, die vanwege het geringe onderhoud vaak uit graniet of quarts bestaan, gebeurt dat praktisch altijd machinaal.'' Midden Brabant biedt een van A tot Z concept. Ook alle aanvragen zoals gemeentelijke of kerkelijke vergunningen worden door het bedrijf verzorgd. Meer info: Natuursteenbedrijf Midden Brabant, Kortakker 6-8, 4264 AE Veen. T-(0416)691616 of via vertegenwoordiger Dhr. C. Mekelenkamp in Werkendam (06-51690802) en www.natuursteenmiddenbrabant.nl.

advertentie
advertentie