Afbeelding
Janus Visser/BDU

Twee zwemmers uit Merwede gered

23 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/H'VELD-G'DAM - Twee jonge zwemmers hebben maandag enorm veel geluk gehad. Ze zwommen midden op de Beneden-Merwede toen van elke kant een groot schip hen naderde. De jongens zijn op het nippertje gered door een echtpaar die met een bootje op de rivier waren en het onheil zagen naderen.

De Sliedrechtse Nel Korporaal was getuige van de hachelijke situatie. ,,Gisteren lagen wij op het strand aan de overkant van de rivier. Mijn man zag plotseling een hoofd net boven het water uitkomen bijna midden op de rivier. Even later nog één. Plots zien we stroomafwaarts ook een combinatie van twee keer drie duwbakken aan komen varen en stroomopwaarts een groot binnenvaartschip. Wij konden niets voor die twee personen betekenen, want als we met ons bootje er naar toe waren varen, dan waren we al te laat geweest. Gelukkig was er een echtpaar, die reeds vertrokken was met hun boot en het ook zag gebeuren. Ze voeren achter het binnenvaartschip langs en waren nog net op tijd om de twee personen met een grote ankerboei, weg te slepen van de enorme combinatie van duwbakken, die geschat toch zo'n dertig meter breed zijn. Even later waren ze aan boord gehesen en naar het strand tussen Hardinxveld en Sliedrecht gebracht."

Korporaal doet haar relaas om jongeren en ouders te waarschuwen. ,,Deze jongens hebben hun leven te danken aan de eigenaars van de boot. Een rivier oversteken, zeker een druk bevaren rivier, is tegenwoordig levensgevaarlijk."

Rijkswaterstaat sluit zich hier graag bij aan. ,,Zwemmen in de grote rivieren kent een aantal niet te onderschatten risico's. Door een plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen. De scheepvaart maakt het zwemmen extra gevaarlijk. Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien. Schepen gaan bovendien vaak sneller dan de meeste mensen denken. En door de zuiging van grote vrachtschepen kan een zwemmer naar een schip worden toegetrokken, zelfs tot lang nadat een schip al is gepasseerd. Als twee schepen elkaar passeren, wordt deze zuigende kracht alleen maar groter. Het waterpeil kan bij passerende schepen soms meer dan 50 centimeter zakken en vervolgens snel weer stijgen."

advertentie
advertentie