Afbeelding

'Snikhete bussen zonder airco onverantwoord'

30 juli 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In de regio Dordrecht-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden rijden nog steeds zo'n honderd bussen zonder airco rond. Met wellicht nog een hittegolf op komst is dat eigenlijk onverantwoord. In 2010 werd in dergelijke bussen nog 44 graden gemeten.

SP-Statenlid Lies van Aelst wil dat de provincie bij vervoersbedrijf Arriva aan de bel trekt over de hitte in de bussen. Zowel voor reizigers als voor de buschauffeurs zijn dit soort extreme temperaturen eigenlijk 'niet te doen', aldus Van Aelst.

Net als bij het spoor geldt dat de provincie de busmaatschappij betaalt om kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer te leveren. 'Een comfortabel binnenklimaat met airco, ventilatie, verwarming is daarbij een vereiste' wat betreft het Statenlid.

De SP wil graag van het dagelijks bestuur van de provincie weten of het Programma van eisen voor het busvervoer in deze regio bepalingen over het binnenklimaat van bussen bevat. Zo ja, vraagt de partij zich af of de vervoerder er wel aan voldoet.

Zo nee, zou het goed zijn als dit bij de volgende aanbesteding van de buslijnen wel meegenomen wordt. Van Aelst: 'Als er de eisen er nu niet zijn, laten we dan vooral leren van deze hittegolf en de eisen in het vervolg wel opnemen'.

In 2010 stelde de SP ook al vragen over de temperatuur extreme temperaturen in bussen van Arriva. Het contract tussen de vervoerder en de provincie bepaalde toen dat bussen voorzien moesten zijn van ventilatie. Wat betreft de SP heeft ventilatie die de temperaturen laat oplopen tot 44 graden in ieder geval onvoldoende effect.

advertentie
advertentie