Raad wil nieuwe burgemeester

30 juli 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – De fractievoorzitters van de politieke partijen in Hardinxveld-Giessendam hebben een brief gestuurd aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hierin schrijven zij het niet eens te zijn met het besluit van de Commissaris van de Koning, Jan Franssen, de burgemeestersvacature niet open te stellen.

,,Waarnemend burgemeester Bert Blase kreeg de afgebakende opdracht een onderzoek in te stellen naar de feiten, omstandigheden en oorzaken rondom het vroegtijdig vertrek van voormalig burgemeester Wiebosch. Ook moest hij onderzoeken welke maatregelen de gemeente moest nemen om te werken aan een transparante en werkbare samenwerking tussen politiek, bestuur en ambtelijke organisatie. Deze onderzoeken zijn afgerond en samen met een uitvoeringsagenda op 2 mei aan de heer Franssen overhandigd. Hiermee hebben wij voldaan aan alle voorwaarden die eerder zijn gesteld en staat niets het openstellen van de burgemeestersvacature nog in de weg”, schrijven fractievoorzitters Wim de Ruiter (CDA), Kees Pille (ChristenUnie), Niek Verkaik (PvdA), Jan de Vos (SGP), Benhard van Houwelingen (T@B), Alie de Jong- Ambachtsheer (VVD) in hun brief.

Franssen is een andere mening toegedaan. Hij wil eerst in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een onderzoek laten uitvoeren waarbij drie bestuurlijke modellen in kaart worden gebracht om die te vergelijken met de bestaande bestuurlijke indeling van de zes gemeenten in de regio. ,,De regio is inderdaad in beweging en onze gemeente staat zeker niet stil in het proces van samenwerken of samengaan”, vervolgen de fractievoorzitters hun pleidooi. ,,Reden te meer om juist wel over een burgemeester te kunnen beschikken. Een burgemeester die zich ten volle aan onze gemeente kan committeren en zich ook gelegitimeerd weet om onze belangen zowel lokaal als regionaal te behartigen.”

Een kopie van de brief is ook aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzonden. Hiermee verzoeken de briefschrijvers VNG een bijdrage te leveren in het oplossen van deze kwestie.

advertentie
advertentie