Pieter Overduin restaureert waardevolle plafondschildering

19 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - De warme zomermaanden waren voor bekende kunstresataurator Pieter Overduin uit Giessenburg geen aanleiding om in een luie stoel in het zonnetje te gaan zitten.

Er werd aan Overduin gevraagd een belangrijke plafondschildering van Mattheus Terwesten (1670-1757) te restaureren en de restauratie moest het liefst eind september klaar zijn. Meestal restaureert Pieter Overduin op zijn atelier handzame schilderijen uit van beroemde schilders. In ieder geval nooit groter dan 150 x 150 cm. In dit geval ging het om een plafondschildering van maar liefs 3 bij 3 meter. Een letterlijk en figuurlijk grote uitdaging voor Overduin. Familie Van de Bree uit Hardinxveld was zo bereidwillig voor een paar maanden een garagebox ter beschikking te stellen. Overduin kon daar aan de slag met de restauratie.

De plafondschildering, ooit afkomstig uit een belangrijke patricierswoning op de Keizersgracht te Amsterdam, moest grondig gerestaureerd worden. De schildering was enorm vuil en er zaten verschillende scheuren en craquelures en andere ongemakken in. Overduin: ,,Ik ben begonnen met de vuilaanslag te verwijderen. Daarna heb ik de vernis van het schilderij verwijderd. Een behoorlijke klus. Vernis wordt namelijk verwijderd met een propje watten om een houten staafje gewikkeld. Wanneer er dan door de jaren heen vele lagen vernis over de schildering zijn aangebracht ben je wel een aantal dagen bezig. Na een dergelijke vernisafname komen meestal veel oude retouches tevoorschijn die dan weer opnieuw, laagje voor laagje, moet worden geretoucheerd."

Eind september is de plafondschildering opgehaald door een kunstvervoerder en kan de schildering weer zeer waarschijnlijk door het publiek op de kunstbeurs PanAmsterdam (november) bewonderd worden. Overduin: ,,Het is toch prachtig dat er voor Nederland weer een stuk Cultureel Erfgoed bewaard is gebleven."

advertentie
advertentie