Vier boeven ontmaskerd tijdens het spel 'Boef in de wijk'

25 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een aantal alerte inwoners van Hardinxveld-Giessendam hebben woensdagavond 23 oktober meerdere 'boeven' ontmaskerd tijdens het spel 'Boef in de wijk'. De deelnemers aan het spel konden via Twitter tips krijgen en geven over verdachte situaties. Voor de deelnemers die een nepinbreker wisten te ontmaskeren met de woorden 'Bent u de boef in de wijk?' was er een prijsje. Deze primeur is bedacht door senior surveillance noodhulp Paul Versluis om burgers te prikkelen op een andere manier naar de wijk te kijken en de politie beter van informatie te voorzien.

Om 19:00 uur 's avonds hadden ongeveer 25 deelnemers zich verzameld op het Raadhuisplein in Hardinxveld-Giessendam waar Versluis en twittercop Gerco Gijsbers uitleg gaven over het spel. Nog geen zeven minuten na de start werd de eerste boef al ontmaskerd in de Peulen. Gijsbers: ,,Zo snel kan het dus gaan als er alert gereageerd wordt." In het tweede spel werd de nepinbreker gevonden in de Westwijk. De jonge vinder zag de boef met een rugzak ronddwalen in de steegjes wat verdacht genoeg was om hem te ontmaskeren. De andere twee nepinbrekers werden daarna ook in korte tijd opgespoord en rond 20:00 uur was het spel afgelopen. Voor de boevenvangers was er bij het gemeentehuis nog een mooie prijs die uitgereikt werd door bedenker Versluis. De bonusprijs werd uitgereikt aan de drie meiden die de meeste alerte verdachte situatie doorgaven op Twitter. Zij meldden dat ze een persoon zagen met zwarte kleren die plotseling op zijn fiets sprong en hard wegfietste. Deze prijswinnaars kregen naast het meenemen van een buitenlamp met bewegingssensor ook de mogelijkheid een dagje mee te lopen met hun wijkagent.

Versluis en Gijsbers kijken terug op een geslaagde actie. Versluis: ,,Het gaat er niet om dat de actie groot moet zijn, maar we willen dat mensen scherper en alerter zijn in hun omgeving en sneller verdachte situaties doorgeven. Mensen hebben vaak een huiver om 112 te bellen bij een verdachte situatie of denken dat het niets is, maar zij kennen hun eigen wijk het beste. We kunnen het niet alleen als politie. We krijgen in de donkere dagen weer veel inbraken en de mensen zelf zijn onze partners in het tegengaan daarvan. Als inwoners denken dat er iets niet klopt in hun wijk dan is dat over het algemeen ook meestal zo. We proberen ze te prikkelen om sneller te bellen en scherper op hun omgeving te letten. Dat is het achterliggende doel en dit spel is een leuke manier om dat onder de aandacht te brengen. We hopen deze actie ook zeker te kunnen kopiëren naar andere wijken en steden."

advertentie
advertentie