Lessen landbouwverkeer voor leerlingen Giessenlanden

29 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Giessenlanden krijgen vrijdag 1 november verkeerslessen over het omgaan met groot landbouwverkeer. Wethouder Jan de Groot zal het startsein geven voor de lessen die worden gegeven op het Dirk IV-plein in Hoornaar. Met een aantal grote landvoertuigen kunnen de leerlingen direct in de praktijk oefenen.

Bij het speciale lesprogramma krijgen 11- en 12-jarigen in een dagdeel praktische kennis en informatie over verkeerssituaties. Medewerkers van loon- en grondverzetbedrijven vertellen de leerlingen meer over de landbouwvoertuigen. Zo neemt het verkeersinzicht bij alle betrokkenen toe, zowel bij de kinderen als bij de loonwerkers en wordt veilig gedrag in het verkeer gestimuleerd.

Kinderen krijgen op de fiets naar de basisschool en straks naar het voortgezet onderwijs veel te maken met groot landbouwverkeer op de vaak smalle wegen van en naar school. Fietsers en vooral kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Jaarlijks vallen bij ongevallen met landbouwverkeer in Nederland zo'n 16 doden en 100 ernstig gewonden. Dat is voor de betrokken partijen reden om de aandacht te vestigen op de combinatie landbouwverkeer en schoolgaande jeugd in een pakkend lesprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL).

De lessen worden georganiseerd op initiatief van CUMELA (brancheorganisatie), de gemeente Giessenlanden, ROV-ZH en de regio Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden. Het project maakt onderdeel uit van het regionale SCHOOL op SEEF programma (www.schoolopseef.nl).

advertentie
advertentie