Hardinxveld-Giessendam stelt eerste drank- en horecaverordening vast

1 november 2013 om 00:00 Nieuws

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Als eerste gemeente in de regio Zuid-Holland Zuid stelde Hardinxveld-Giessendam donderdagavond de drank- en horecaverordening vast. Na discussie nam de gemeenteraad het voorstel van de burgemeester grotendeels over. Het resultaat is een verordening die de volksgezondheid moet beschermen, de openbare orde moet bevorderen en oneerlijke concurrentie moet voorkomen. De komende tijd zullen andere gemeenten in de regio volgen.

De vaststelling van de verordening komt voort uit de wijziging van de Drank- en Horecawet sinds 1 januari 2013. Gemeenten zijn daardoor verantwoordelijk geworden voor de handhaving van de wet en worden verplicht een verordening op te stellen waarin zij regels stellen aan bijvoorbeeld sportverenigingen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Zo is in Hardinxveld-Giessendam besloten om het schenken van alcohol toe te staan vanaf één uur voor en één uur na de activiteiten van verenigingen, kerken en stichtingen.

Happy hours

Gemeenten hebben ook de mogelijkheid gekregen om happy hours en prijsacties in horeca en detailhandel te verbieden. In Hardinxveld-Giessendam worden happy hours in de horeca verboden, maar de gemeenteraad wilde geen verbod op prijsacties in bijvoorbeeld supermarkten. Burgemeester Blase: ,,We hebben deze beslissing bewust aan de gemeenteraad over willen laten. Dergelijke regels stellen ter bescherming van de volksgezondheid is mogelijk, maar zijn door de gemeenteraad afgewogen ten opzichte van de rol die je voor de overheid daar in ziet. Al met al ligt er nu een complete verordening waar de volksgezondheid en openbare orde bij gebaat zijn en waarmee oneerlijke concurrentie van verenigingen met de horeca kan worden voorkomen."

Lokale discussie

Het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je toekomst?! heeft gemeenten geadviseerd bij het opstellen van de verordening. Projectleider Anneke Risselada: ,,Uiteindelijk moet de discussie in de gemeenten plaatsvinden. Het is daarom goed om te zien dat sportverenigingen, supermarkten, slijterijen en horeca nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van de verordening. Vervolgens kan de gemeenteraad een goede afweging maken. In Hardinxveld-Giessendam is dat gebeurd. De ogen zijn nu gericht op de andere gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid."

advertentie
advertentie