Organist Jan van Wingerden kerkelijk onderscheiden

1 november 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM / GROOT AMMERS - Organist Jan van Wingerden uit Hardinxveld-Giessendam ontving donderdag 31 oktober in de Nederlands Hervormde Kerk in Groot-Ammers de hoogste onderscheiding van de 'Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer' (VKB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Namens het College van Kerkrentmeesters Hervormde Gemeente Groot-Ammers had kleindochter Anne de eer het 'Draaginsigne in Goud met Briljant' op te spelden voor het zeer trouw vervullen van de functie van organist gedurende meer dan vijftig jaar. De heer K. van der Vlist, voorzitter van genoemd College van Kerkrentmeesters, overhandigde vervolgens de bijbehorende gekalligrafeerde oorkonde.

Jan van Wingerden studeerde piano bij Piet Meijer en orgel bij Gijs Kusters, Wim van der Panne en de vooraanstaande organisten Ben van Oosten en Daniel Roth.

In 2003 werd hij in Parijs onderscheiden met het 'Diplôme Medaille d'Argent' van de Société Académique 'Arts, Sciences et Lettres' vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Van zijn spel verschenen lp- en cd-opnamen, waaronder een cd met Tsjechische orgelwerken, die internationaal hoog wordt gewaardeerd.

Ook geeft hij orgelrecitals in binnen- en buitenland.

Hij vervulde vele bestuurlijke functies van maatschappelijke en culturele aard. Bij een aantal daarvan is hij nog steeds als bestuurslid betrokken, waaronder de 'Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag' met het jaarlijks terugkerende gerenommeerde 'Internationale Orgelfestival'. Ook heeft hij talrijke binnen- en buitenlandse organisten met zijn vriend Pieter Baak uit Den Haag als registrant terzijde gestaan. In het dagelijkse leven is hij beroepsmatig werkzaam als vakspecialist binnen de accountancy- en belastingadviesbranche. Binnenkort neemt hij na 40 jaar afscheid van het kantoor waaraan hij ruim een kwart eeuw als directeur/eigenaar verbonden is.

advertentie
advertentie