Calamiteitenoefening langs Betuweroute

2 november 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Langs de Betuweroute ter hoogte van Gorinchem heeft vandaag (zaterdag 2 november) een calamiteitenoefening plaatsgevonden. Voor deze oefening is een incident met een trein met gevaarlijke stoffen geënsceneerd. Hier waren bijna 180 deelnemers vanuit diverse hulpverleningsdiensten aanwezig. Naast het oefenen van de brandweer Zuid-Holland Zuid en Gelderland-Zuid werd vandaag ook de incidentenbestrijding van de spoorsector zelf getraind. ,,De oefening is voor alle betrokkenen zeer nuttig geweest en heeft diverse leer -en verbeterpunten opgeleverd. Deze punten zullen worden verwerkt in de planvorming, om zo de samenwerking te versterken," aldus woordvoerster Ezra Drost van Keyrail.

De oefening komt voort uit afspraken die gemaakt zijn bij de aanleg van de Betuweroute. Destijds hebben de gemeenten aangegeven zekerheid te willen hebben dat alle voorzieningen ook daadwerkelijk bruikbaar zouden blijven. Het jaarlijks oefenen is de beste methode om dat te ondervinden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ook de korpsen hun paraatheid kunnen testen.

In het oefenscenario ziet de machinist van de trein rookvorming en besluit de trein stil te zetten. Tijdens een verkenning ziet hij rook en vuur. Hierop neemt hij direct contact op met de Verkeersleiding. Verdere alarmering volgt waarop de brandweer met een groot aantal eenheden uitrukt. Eén van de doelen was het oefenen met het koelen van een ketelwagon.

Het meest cruciale element in de oefening is de onderlinge samenwerking en de beproeving en evaluatie van de vooraf bedachte wijze om het incident te bestrijden. Partners van vandaag waren: Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, politie-eenheid Rotterdam, Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland. Exploitant Keyrail organiseerde de oefening in samenwerking met de betrokken Veiligheidsregio's. Naast de oefening van vandaag wordt door nauwe samenwerking tussen de spoorsector, de veiligheidsregio's en andere hulpdiensten, systematisch gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid op en langs de Betuweroute.

advertentie
advertentie