Museum zoekt serviezen

15 november 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - 'Servies met een verhaal' is de titel van de voorjaarsexpositie in museum De Koperen Knop, die 11 april van start gaat. Daar worden serviezen, compleet of wat daar nog van over is, geëxposeerd. Het gaat hierbij om serviezen waar iets over te vertellen is. Het museum zoekt voor deze expositie serviezen en de daarbij behorende verhalen. Iedereen die aan de expositie wil meewerken wordt gevraagd te reageren.

Er was ooit een tijd dat iedereen wel beschikte over een compleet servies. Vaak stukje bij beetje bij elkaar gespaard van zuinig opzij gelegd geld of cadeau gekregen bij het huwelijk. Of geërfd van ouders, grootouders of een tante. Soms per onderdeel ten geschenke gekregen bij aankopen in een winkel. Een enkele keer zijn deze serviezen nog compleet, omdat ze nauwelijks worden gebruikt. Alleen bij hoogtijdagen als kerstmis komen ze nog uit de kast. Maar misschien zelfs dan niet. Meestal ontbreken er delen, omdat er tijdens het gebruik iets is gevallen. Soms is er nog maar een enkel stuk van over, dat dan als kostbaarheid wordt gekoesterd.

Over veel van die serviezen is wat te vertellen. Over de herkomst, over de fabricage, over de aankoop, over degene van wie het vandaan komt. Vaak zijn dat leuke verhalen. Verhalen die nooit iemand te horen krijgt, want wie praat er nu over zijn servies… Dan is het nu de gelegenheid om die naar voren te brengen. Bijvoorbeeld waarom iemand juist dat van tante heeft gekregen of geërfd. Of de manier waarop de zegels werden gekregen en verzameld om aan dat zo bijzondere servies te komen. Waarom dat servies zo'n aparte betekenis heeft. Of waarom iemand het servies dat hij of zij bij het huwelijk kreeg, nooit wilde of durfde te gebruiken. De Koperen Knop is bijzonder geïnteresseerd in die verhalen en in die serviezen.

Serviezen en tips kunnen ter beschikking worden gesteld van Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 te 3373 AD Hardinxveld-Giessendam, telefoon 0184-611366, e-mail koperenknop@planet.nl (open: dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 en 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur). De gegevens worden dan genoteerd en als de expositie verder wordt voorbereid wordt contact opgenomen. Voor verdere inlichtingen: 0184-611366 of raadpleeg de website www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie