Historisch Moment: Huisjes onder aan de dijk

21 november 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Op deze, voor ons totaal onbekende, foto kregen we al heel snel een waardevolle reactie. De achtentachtigjarige heer J.H. van Lopik herkende direct deze foto en wist er veel over te vertellen. Deze huisjes stonden onder aan de Rivierdijk te Boven-Hardinxveld, tegenover de Koffiepolder. Ze moesten destijds plaatsmaken voor de aanleg van de Nassaustoep. In het voorste huis woonde de familie Advocaat en het achterste werd bewoond door de familie Van Lopik.

Op de foto zien we van links naar rechts: Mevrouw Advocaat, naast haar mevrouw Van Lopik-van Bennekom met op haar arm haar zoontje Jan Hendrik, De man met de hoed is Geerit van Lopik.

Jan Hendrik is later naar Zutphen gegaan en daar op een tragische wijze om het leven gekomen. In 1944, na de verloren slag om Arnhem werden de gevangengenomen Engelse en Amerikaanse soldaten weggevoerd via de brug bij Zutphen. Omdat Jan Hendrik bloemen gooide naar de geallieerden, werd hij zonder pardon door de Duitse soldaten doodgeschoten, 23 jaar oud.

Met dit gegeven kunnen we ook deze foto dateren, 1922-1923.

De plaats waar de volgende foto gemaakt is zal voor niemand een probleem zijn. Natuurlijk het oude gemeentehuis in de Damstraat. Helemaal waar is dit niet, want als we goed kijken zien we op het huisnummerbordje B 126 staan. De Damstraat bestond nog helemaal niet. Dit gegeven dateert gelijk de foto. Rond de jaren zestig! Maar wie staan er op? Wie zijn er toen getrouwd?

Reacties naar de Historische Vereniging p/a A. Dubbeldam-van der Waal van Dijk, Buitendams 134, 3371 BN Hardinxveld-Giessendam, tel. 0184-613938

E-mail: jany@dubbeldam.nl

advertentie
advertentie