Water wordt duurder

28 november 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Klanten van drinkwaterbedrijf Oasen betalen volgend jaar € 1,16 voor 1000 liter drinkwater. Dat is 14 eurocent meer dan in 2013. Het vastrechttarief daalt van € 82,17 naar € 80,83. De jaarrekening van een gemiddeld gezin stijgt in totaal met zo’n € 16,-.

Oasen was van plan de drinkwaterprijs te laten dalen. Echter heeft de overheid de belasting op leidingwater verdubbeld, waardoor de drinkwaterprijs juist stijgt. De gemeentelijke aandeelhouders van Oasen keurden de nieuwe tarieven op 26 november goed.

Oasen heeft haar drinkwatertarief laten dalen van € 1,02 naar € 0,99. De Nederlandse overheid besloot dit najaar om de Belasting op Leidingwater (BoL) te verdubbelen, om te helpen het tekort op de overheidsbegroting terug te dringen. Daardoor stijgt deze belasting van € 0,16 naar € 0,33 per 1000 liter drinkwater. Vanaf 1 juli gaan ook de grootverbruikers Belasting op Leidingwater betalen, en stijgt ook hun tarief.

Oasen is teleurgesteld over het besluit van de overheid. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om het drinkwater voor iedereen betaalbaar te houden. De verhoging van de belasting zorgt er echter voor dat het tarief voor klanten van Oasen in 2014 fors stijgt. Van de inkomsten voor elke kubieke meter drinkwater gaat nu tweederde naar de drinkwatervoorziening, en een derde direct naar de belastingen.

advertentie
advertentie